Μπορεί ο πόλεµος να είναι η συνέχεια της διπλωματίας με άλλα μέσα, αλλά αποτελεί και ακύρωσή της. Γι’ αυτό και στις συγκρούσεις γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Επιπλέον, οι διπλωμάτες έχουν τον άχαρο ρόλο να δικαιολογήσουν στον κόσμο, κάθε έγκλημα που κάνουν οι πολέμαρχοι της χώρας τους· από τον ηγέτη τους που διατάζει μια εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα, μέχρι τον τελευταίο λοχία που δολοφονεί αμάχους.
Η στάση όμως του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με την Ελλάδα, υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Δεν προσπαθούν απλώς να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Συμπεριφέρονται σαν απατημένοι σύζυγοι. Εκδηλώνουν ένα πρωτοφανές, για τις διεθνείς σχέσεις, παράπονο. Δεν είναι μόνο η εκπρόσωπος κ. Μαρία Ζαχάροβα που λέει «για χάρη των ασαφών και αμφίβολων στόχων, η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορική κληρονομιά» (6.3.2022). Είναι και κάποια στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα. Τις προάλλες καλούσαν «τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους (…), να συνέλθουν»! (28.2.2022). Προχθές προέτρεπαν τους Ελληνες τηλεθεατές να δουν Open TV «αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό από ψευδή προπαγάνδα για την Ουκρανία» (6.3.2022). Αυτό προκάλεσε τη δικαιολογημένη οργή δημοσιογράφων του καναλιού που χαρακτήρισαν την ανάρτηση «άθλια προβοκάτσια».
Τι έχει πάθει λοιπόν η ρωσική διπλωματία; Γιατί τόση πικρία, ειδικώς για την Ελλάδα; Προφανώς δεν περίμεναν τόσες αντιδράσεις. Οι Ελληνες που απειλούνται από τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν, είδαν τον εαυτό τους στη θέση των Ουκρανών. Η παραδοσιακή «πουτινοφιλία» περιορίστηκε δραματικώς· απέμειναν κάποιοι γραφικοί να μιλούν για τα «δίκια της Ρωσίας», για «ναζί, διαόλους και τριβόλους» στην πολύπαθη Ουκρανία.
Οταν έγινε η εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο, πολύ σοβαρός αναλυτής εξηγούσε σε παρέα δημοσιογράφων ότι η σύγχρονη ελληνική ρωσοφιλία δεν εξηγείται με το ομόδοξο (και οι Βούλγαροι είναι ορθόδοξοι), ούτε με τους θρύλους περί «ξανθού γένους»· σε κάθε κρίσιμη στιγμή της χώρας ούτε η ΕΣΣΔ, ούτε η ρωσική Ομοσπονδία στάθηκε δίπλα μας. Η εξήγησή του ήταν πως η Ελλάδα ήταν το εργαστήριο όπου δοκιμάστηκαν όλες οι πρακτικές παραπληροφόρησης, προπαγάνδας κ.λπ. τις οποίες εφάρμοσε η Ρωσία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οπως, σύμφωνα με τον Μαζάουερ, η Ελλάδα υπήρξε εργαστήρι της νεωτερικότητας, έτσι έγινε και δοκιμαστήριο της μετανεωτερικότητας. Αυτό ίσως να εξηγεί τον εκνευρισμό του Κρεμλίνου.