Επιφωνήματα ανακούφισης ακούστηκαν στ’ αριστερά των social media, επειδή όλα δείχνουν ότι ο τελευταίος ξυλοδαρμός του καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο δεν είχε τα λεγόμενα «πολιτικά κίνητρα».
Το θύμα κατηγόρησε κάποιους συναδέλφους του για «οικονομικές διαφορές», αλλά τα πράγματα είναι, δυστυχώς, χειρότερα. Το βίαιο αυτό επεισόδιο έφερε στην επιφάνεια δυσώδεις καταγγελίες και μηνύσεις για τοκογλυφία, παιδεραστία, πορνεία ανηλίκων μέχρι και απόπειρα δολοφονίας «στο Κολωνάκι, χρησιμοποιώντας το κύκλωμα των φυλακών, όπως απεδείχθη από την τακτική ανάκριση» (καταγγελία καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου στις εισαγγελικές αρχές – 2018).
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πιθανώς να έχει δυσμενείς για την κυβέρνηση πολιτικές απολήξεις, αφού επιστολές με αυτές τις καταγγελίες εστάλησαν –εκτός από τον πρύτανη και τις δικαστικές αρχές– στον πρώην και στη νυν υπουργό Παιδείας, ακόμη και στο Μαξίμου. Ολα αυτά, ωστόσο, αποτελούν αντικείμενο δικαστικής έρευνας και ελπίζουμε ότι δεν θα μείνουν σκιές.
Ανεξαρτήτως όμως από τις ουρές που έχει αυτή η δυσώδης υπόθεση, το θέμα παραμένει ότι δέκα – δεκαπέντε τραμπούκοι εισήλθαν ανενόχλητοι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο για να δείρουν έναν καθηγητή. Πιθανότατα –δεν ξέρουμε ακόμη– να μην είχαν τα «ευγενή κίνητρα» των άλλων κουκουλοφόρων. Μπορεί, δηλαδή, να μη σταμάτησαν το μάθημα διότι διαφωνούσαν με όσα δίδασκε ο συγκεκριμένος καθηγητής. Μπορεί να μην τον γρονθοκόπησαν στο όνομα του «σοσιαλισμού και της επανάστασης». Εδειξαν όμως ότι τα πανεπιστήμια παραμένουν ξέφραγο αμπέλι και οποιοσδήποτε μπορεί να μπουκάρει και να δείρει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως αν τα κίνητρα των δραστών «έχουν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου» –που θα ‘λεγε και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας– ή δημιουργούνται από δυσώδεις υποθέσεις τοκογλυφίας και παιδεραστίας.
Το ΚΚΕ βεβαίως ανησυχεί ότι «η εμπλοκή του καθηγητή της ΑΣΟΕΕ σε σοβαρές ποινικές ή άλλες υποθέσεις δεν δικαιολογεί πράξεις και ενέργειες που αξιοποιούνται για να επανέλθουν και να νομιμοποιηθούν διάφορα σχέδια καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια» (11.1.2022). Είναι πάγια αυτή η ανησυχία, αλλά δεν απαντά σε ένα βασικό ερώτημα: πώς πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτεία τα φαινόμενα βίας μέσα στα ΑΕΙ; Και άντε! Ας πούμε ότι είναι θεμιτό να μπουκάρουν τα μέλη της ΚΝΕ για να σταματήσουν ένα συνέδριο, όπως έγινε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τον Ιούνιο του 2004, όπου θα μιλούσε ο Στεφάν Κουρτουά, συγγραφέας του «H Μαύρη Βίβλος του κομμουνισμού». Με τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών «σε σοβαρές ποινικές ή άλλες υποθέσεις» τι πρέπει να γίνει;