Το βασικό χαρακτηριστικό του πληθωρισμού είναι ο ευτελισμός του νομίσματος ή στην προκειμένη περίπτωση των λέξεων.
Για κάποιον που δεν γνωρίζει την περιοχή, το πρόβλημα στις οδούς Κ. Μεσαρέ – Βογιάνου – Γεννηματά των Ιωαννίνων (και για το οποίο διαμαρτύρονται οι 92 κάτοικοι με έγγραφό τους στον Δήμο) είναι ασαφές. Κάτι καταλαβαίνουμε διότι σε περίεργη γλώσσα λένε για «τεχνηέντως εφαρμοσθείσες παρανομίες που έχουν σαν αναπόδραστο αποτέλεσμα την ανάπτυξη προσχεδιασμένων ιλιγγιωδών ταχυτήτων: έλλειψη διαβάσεων, ατσαλόμπαρες, 3+3 λωρίδες στην κυκλοφορία Χ 3,5 μέτρα (το ΓΠΣ προβλέπει 1+1), μη κατασκευή των 7 καθέτων οδών κι ας πληρώθηκε και παραλήφθηκε η εργολαβία κατασκευής τους ως “πλήρης και έντεχνη”» (epirusgate.gr, 19.10.2021).
Μέχρις εδώ «όλα κακά» και φανταζόμαστε ότι η καταγγελία τους θα ερευνηθεί και θα απαντηθεί. Το εντυπωσιακό όμως είναι ο τίτλος της καταγγελίας όπως κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ: «92 Γιαννιώτες προς ΜΩΥΣΗ ΕΛΙΣΑΦ: Να πάψει η ΘΗΡΙΩΔΙΑ»· τα κεφαλαία δικά τους. Στο κείμενο διαβάζουμε ότι «είναι απεχθές το να συνεχίζεται ο βασανισμός ΑμεΑ, ηλικιωμένων και ασθενών συμπολιτών. Είναι αδιανόητο να πρέπει να εκτεθούν σε θανάσιμους κινδύνους και την επόμενη σχολική χρονιά οι μαθητές που ακροβατούν για να διαβούν τις κοφτερές ατσαλόμπαρες δίπλα στα 85-150 χλμ./ώ του αστικού δρόμου, με θεωρητικό όριο τα 50 χλμ./ώ, στο κέντρο της πόλης…».
Να δεχθούμε ότι ένας δρόμος που κόβει την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι κάποιος τύπος βασανισμού. Αλλά «θηριωδία» οι ατσαλόμπαρες ή οι 3+3 λωρίδες κυκλοφορίας; Τότε πώς θα περιγραφεί αυτό που έζησαν οι πρόγονοι του δημάρχου το 1944; Τι λέξεις απομένουν για να περιγράψουμε την πραγματική θηριωδία στα Γιάννενα;
Γράψαμε πολλάκις για τον γλωσσικό πληθωρισμό στην κεντρική πολιτική σκηνή, ιδιαίτερα την περίοδο που η δανειακή σύμβαση ονομάστηκε «Κατοχή», τότε που η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην οικονομία (το μνημόνιο) βαφτίστηκε «νεοφιλελευθερισμός». Η Αριστερά έχει συμβάλει τα μάλα στην εξάρθρωση του νοήματος χρίζοντας «δίκαιο αγώνα» κάθε παρανομία, αλλά τα ΜΜΕ δεν πήγαν πίσω με τίτλους του στυλ «Κόλαση για 300 επιβάτες» όταν κάποιο αεροπλάνο πέφτει σε αναταράξεις. «Κόλαση φωτιάς» χαρακτηρίστηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, «κόλαση φωτιάς» χαρακτηρίζονται και οι πυρκαγιές σε αλσύλλια. Μην πούμε για τις «φρικιαστικές στιγμές» που έζησε ο τάδε τραγουδιστής, όταν είδε ένα φίδι στον δρόμο του…
Τώρα το ορμητικό ποτάμι του γλωσσικού πληθωρισμού ξεχύνεται παντού. Ακόμη και σε ανακοινώσεις που αφορούν τους δρόμους. Το βασικό όμως χαρακτηριστικό του πληθωρισμού είναι ο ευτελισμός του νομίσματος ή στην προκειμένη περίπτωση των λέξεων. Και τα νομίσματα με κάποιες διοικητικές πράξεις –με ομολογουμένως σκληρές πολιτικές– μπορούν να έρθουν στα συγκαλά τους. Η γλώσσα ποτέ…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 23.10.2021