Δύσκολα μπορεί να αποδώσει κάποιος ακροδεξιά χαρακτηριστικά στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αν και έχει στο παλμαρέ της εκείνο το θλιβερό πυροτέχνημα της Αμφίπολης, όταν συνέβαλε στη δημιουργία πατριωτικών ονειρώξεων περί τάφου του Μεγαλέξανδρου και άλλα εθνικιστικά τερπνά. Συνεπώς, ορθώς ρωτούν η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και η τομεάρχης Παιδείας Μερόπη Τζούφη αν είναι «ακροδεξιάς έμπνευσης η ταπεινωτική για τους επιστήμονες αναθεώρηση της απόφασης της κ. Μενδώνη;».
Το ερώτημα προέκυψε από μια περίεργη (και προς το παρόν αναιτιολόγητη) πρωτοβουλία της κ. Μενδώνη να ακυρώσει την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής (του δικού της υπουργείου) για την επιχορήγηση του έργου «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων». Η επιτροπή κατέληξε ότι «η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμού Βλάχων πρέπει να ενισχυθεί για το έργο με ποσό 19.400 ευρώ διότι: α) Συμβάλλει με τρόπο συστηματικό στην ανάδειξη του πλουραλιστικού χαρακτήρα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα από την ανάδειξη των προφορικών παραδόσεων των Ελλήνων Βλάχων, β) αναδεικνύει μια συμμετοχική αντίληψη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, γ) υποστηρίζεται από ομάδα ειδικών επιστημόνων».
Πράγματι. Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμού Βλάχων είναι ο διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Βασίλειος Νιτσιάκος, που είναι και πρόεδρος του κρατικού Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης. Η απόφαση (332212/13-07-2021) ενεκρίθη από το υπουργείο και δημοσιεύθηκε στη Δι@ύγεια. Δύο μήνες μετά, παρενέβη η κ. Μενδώνη και αναδημοσίευσε την «απόφαση επί το ορθόν» και οι 107 προτάσεις που είχαν εγκριθεί έγιναν 106, δίχως καμία αιτιολογία.
Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποια προσωπική ατζέντα της κ. Μενδώνη· οι πολιτικοί κάνουν ρουσφέτια μοιράζοντας λεφτά κι όχι κόβοντας. Ούτε η επιχορήγηση «έπεσε θύμα της ακροδεξιάς στροφής της Ν.Δ.», όπως λένε οι κυρίες Αναγνωστοπούλου και Τζούφη. Τουλάχιστον, όχι ακριβώς. Περισσότερο είναι ο φόβος από την Ακροδεξιά που στοιχειώνει πλέον αυτήν την κυβέρνηση. Η υπουργός προφανώς φοβήθηκε ότι μπορεί να μπλέξει με μειονοτικά ζητήματα και γι’ αυτό αποφάσισε και διέταξε. Τόσα της είπαν, τόσα λέει. Μειονοτικά ζητήματα με τους Βλάχους δεν υπάρχουν –-ο γράφων είναι βλάχικης καταγωγής–, αλλά όπως δείχνει η ιστορική εμπειρία, με τέτοιου τύπου αυθαιρεσίες φτιάχνονται.
Δυστυχώς, τα πράγματα είναι χειρότερα από την απόφαση της κ. Μενδώνη. Αυτό είναι μία μόνο ψηφίδα ακροδεξιάς διολίσθησης της κυβέρνησης, λόγω του απατηλού φόβου της Ακροδεξιάς. Υπάρχουν πολλές ακόμη και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 1.10.2021