Γράφαμε προχθές (12.8.2021) ότι «Η Φώφη είναι οφσάιντ», διότι την ώρα που ο κ. Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ «ΠΑΣΟΚ της χρυσής εποχής», ώστε να έχει κάποια προοπτική εξουσίας, η κ. Γεννηματά, ακολουθώντας την πολιτική του «σκληρού ροκ», εμφανίζεται να προσπαθεί να κάνει το ΚΙΝΑΛ «ΣΥΡΙΖΑ της απεχθούς εποχής». Φίλος, στέλεχος του Κινήματος, έκανε το εξής απλοϊκό ερώτημα: «Δηλαδή, τι προτείνεις; Να μην κάνουμε αντιπολίτευση;». Η απάντηση είναι: «Βεβαίως όχι. Δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να αντιπολιτεύεται, αλλά δουλειά της σοβαρής αντιπολίτευσης είναι να επιλέγει και το πεδίο αντιπολίτευσης». Δόξα τω συγκεντρωτισμώ, και τούτη η κυβέρνηση προσφέρει πολλές ευκαιρίες.
Για παράδειγμα: Πλην του κ. Μ. Κατρίνη, ο οποίος δήλωσε στη Βουλή: «Το υπ. Παιδείας με μια ακατανόητη και προσβλητική τροπολογία της τελευταίας στιγμής, διαγράφει τα χρέη ασυνεπών πανεπιστημιακών για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους καθηγητές, εις βάρος των συνεπών οφειλετών και φορολογουμένων, στερώντας εκατ. ευρώ από τα πανεπιστήμια» (30.7.2021) το ΚΙΝΑΛ δεν έκανε φασαρία. Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν έχει να κάνει μόνο με το χυδαίο ρουσφέτι. Είναι η τελευταία πρόκα στο φέρετρο μιας εμβληματικής μεταρρύθμισης που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και ψήφισε μαζί με τη Ν.Δ., δηλαδή του νόμου Διαμαντοπούλου για την ανώτατη παιδεία.
Ενα άλλο πεδίο σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έκανε το ΠΑΣΟΚ ήταν η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρέλαβε το 1981 «δημάρχους-σκουπιδιάρηδες», που δεν είχαν αρμοδιότητα ούτε για τα πεζοδρόμια, και με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών (αιρετοί νομάρχες, «Καποδίστριας», «Καλλικράτης» κ.ά.) έκανε τους δήμους ημι-νοικοκύρηδες στον τόπο τους. Λέμε «ημι-νοικοκύρηδες», διότι δεν προχώρησε ποτέ στο σημαντικότερο βήμα για πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση, την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Μετά το 2010 και την ψήφιση του «Καλλικράτη», υπήρξε στασιμότητα. Βεβαίως και ο κ. Σαμαράς και ο νυν πρωθυπουργός υποσχέθηκαν να δώσουν τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους, αλλά ακόμη περιμένουμε. Από την άλλη, ο νυν υπ. Εσωτερικών και (τάχα μου) Αποκέντρωσης υπόσχεται οπισθοδρόμηση. Σε άρθρο του με τίτλο «Ενα πολιτοκεντρικό Δημόσιο είναι εφικτό», ο κ. Βορίδης αναπτύσσει τις δράσεις για ένα «πολιτικοκεντρικό» και ουχί «πολιτοκεντρικό» Δημόσιο. «Θα αλλάξουμε», λέει «τη λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων, θα ανακατανείμουμε αρμοδιότητες μεταξύ των διάφορων επιπέδων διοίκησης, ενώ θα καταργήσουμε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ που δεν εξυπηρετούν κανένα ουσιαστικά διοικητικό σκοπό». Υπόσχεται, δε, ότι «θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον σημαιοστολισμό, ώστε να μην επανεμφανιστεί το φαινόμενο ορισμένοι, ευτυχώς ελάχιστοι, δήμαρχοι να αναρτούν σε δημόσια κτίρια τη σημαία της αρεσκείας τους» («Τα Νέα», 7.8.2021). Τώρα, κοτζάμ υπουργός θα ασχολείται με το πανί που θα κρεμάσει στη «Δώθε Παναγιά» ένας δήμαρχος; Φυσικά. Το «πολιτικοκεντρικό» Δημόσιο όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει και στο τέλος τίποτε δεν προλαβαίνει.
Ούτε την αυτοδιοικητική κληρονομιά υπερασπίζεται με σθένος το σημερινό ΚΙΝΑΛ, παρόλο που ένας από τους πρώτους αρχιτέκτονές της ήταν ο πατέρας της σημερινής προέδρου του. Αντιθέτως, αναλίσκεται σε πυροτεχνήματα περί «άμεσων αντικαταστάσεων των αρμοδίων» την ώρα που καίγεται ο τόπος. Επομένως, μόνο από το κατάστρωμα του ΚΙΝΑΛ μοιάζει στραβός ο γιαλός των δημοσκοπήσεων…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14.8.2021