«Εφιάλτης στην Εύβοια», «Και πάλι στις στάχτες η Εύβοια», «Κάηκε ο πνεύμονας της κεντρικής Εύβοιας», «Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια», «Πύρινος ολετήρας στην Εύβοια», «Εικόνες Αποκάλυψης στην Εύβοια», «Τρίτη και 13 για την Εύβοια». Αυτοί ήταν οι πρωτοσέλιδοι πηχυαίοι τίτλοι των εφημερίδων στις 14 Αυγούστου του 2019. Εκείνη η πυρκαγιά ήταν σχετικώς μικρή. Εκαψε 28.000 στρέμματα, αλλά για μία ακόμη φορά «Η Παναγιά έσωσε μοναστήρι από το πύρινο θηρίο». Οπως πληροφόρησε ένα ταμπλόιντ μερικές ημέρες μετά, «Δέος από τη μαρτυρία του ηγουμένου: “Ηρθε η Μεγαλόχαρη μέσα στον όλεθρο και έσωσε το σπίτι της”».
Τον Δεκαπενταύγουστο του 2020 άναψαν πάλι οι Ροβιές. Εκείνη τη χρονιά η Πυροσβεστική κατέγραψε 198 «συμβάντα δασικών πυρκαγιών» στην Εύβοια· ήταν χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Ο κατάλογος είναι εξαιρετικά λεπτομερής. Καταγράφει γεωγραφικό μήκος και πλάτος, δήμο, χωριό, περιοχή, πότε ξεκίνησαν και πότε έσβησαν οι φωτιές, τι δυνάμεις διατέθηκαν και πόσες και τι εκτάσεις (δασική, αγροτολιβαδική, καλαμιές κ.λπ.) κάηκαν. Μια στήλη μόνο λείπει. Πώς ξεκίνησαν οι φωτιές. Ολα ήταν εμπρησμοί, κατά πως λέει η λαϊκή παράδοση;
Θα συμφωνήσουμε ότι η καταγραφή των αιτιών των πυρκαγιών είναι δύσκολη και σύνθετη υπόθεση. Από την άλλη, η Πυροσβεστική κατορθώνει να μη γίνουν πυρκαγιές το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των «συμβάντων». Θα είχε όμως παιδευτικό χαρακτήρα να ξέρουμε πώς ξεκινούν αυτές οι φωτιές, αντί να αφήνουμε τους συνωμοσιολόγους να αλωνίζουν.
Θα ξέραμε επίσης τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να έχουμε το δυνατόν λιγότερα «συμβάντα». Κι αυτό διότι στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς το κράτος έχει το μεγαλύτερο βάρος. Για την πρόληψή της το έχουν οι πολίτες. Επειδή δεν μπορεί να υπάρχει ένας χωροφύλακας ή δασοπυροσβέστης σε κάθε δένδρο, υπάρχει η συκοφαντημένη «ατομική ευθύνη»: να μην αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, να απομακρύνουμε από τα κτήματα ξερά κλαδιά και χόρτα, να επισημαίνουμε στις τοπικές αρχές να κάνουν το καθήκον τους και να καθαρίζουν τα περιαστικά άλση και δάση κ.λπ.
Το μεγάλο κακό στην Εύβοια σύντομα θα τελειώσει και θα αρχίσει το τιτάνιο έργο της ανασυγκρότησης στην περιοχή, που όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός θα είναι πρότυπη, οικολογική, αντιπυρική κ.λπ. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνει έρευνα για πιθανές αστοχίες του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της πύρινης εβδομάδας με τις 90 και πλέον πυρκαγιές. Αυτό όμως είναι μόνο το ένα σκέλος. Η ολοκληρωμένη έρευνα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, να μάθουμε πώς ξεκίνησαν οι φωτιές. Ολες οι πυρκαγιές· όχι μόνον αυτές που έφεραν τις μεγάλες καταστροφές, αλλά και οι πολλές που η Πυροσβεστική κατάφερε να δαμάσει. Διότι πυρόσβεση χωρίς πρόληψη είναι σαν τον βράχο του Σίσυφου. Δεν μπορεί να σταθεί…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 11.8.2021