Η θλιβερή πραγματικότητα για τον εμβολιασμό των υγειονομικών δεν χρειάζεται στατιστικούς καλλωπισμούς από την πολιτική ηγεσία.
Ειδικές «γνώσεις δημόσιας διοίκησης και στρατηγικής» για τον εμβολιασμό των υγειονομικών δεν έχουμε. Αλλά ακόμη και οι στοιχειώδεις γνώσεις, που ζητεί ο υπουργός Υγείας, λένε ότι το 85% των εμβολιασθέντων γιατρών δεν είναι αρκετό.
Πάνω από ένας στους δέκα γιατρούς αρνείται το θαύμα της επιστήμης, που τους παρείχε κατά προτεραιότητα η πολιτεία. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, αν σκεφθούμε ότι ο ιός δεν προτιμά τους γιατρούς, για να νιώθουμε όλοι πιο ασφαλείς από το γεγονός ότι ο κ. Βασίλης Κικίλιας «θεωρεί ότι είναι πολύ υψηλό ποσοστό, από τα πιο υψηλά της Ευρώπης». Η ζημιά μπορεί να γίνει από τον τραπεζοκόμο ή τον νοσοκόμο. Ανθρώπους ψάχνει για να αναπαραχθεί ο ιός, όχι ειδικότητες στη νοσηλευτική αλυσίδα. Από την άλλη, ο κ. Κικίλιας έχει και τα δίκια του. Το μόνο που χρειάζεται τώρα ένας υπουργός Υγείας είναι να δημιουργηθεί αναταραχή στα νοσοκομεία, εάν υποχρεωθούν οι ψεκασμένοι ή αδιάφοροι υγειονομικοί να προστατευθούν και να προστατέψουν την υγεία των ασθενών.
Επομένως, εκ πρώτης όψεως, έχει δίκιο να ξεσπάει: «Να μου πει ποιος από όλους αυτούς οι οποίοι σχολίασαν, με στοιχειώδεις γνώσεις δημόσιας διοίκησης, στρατηγικής, θα έβαζε αυτήν τη στιγμή τους μεν απέναντι στους δε, με γεμάτα τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ» (ΑΝΤ1, 10.5.2021).
Ελα, όμως, που το έκαναν οι γείτονες. Διαβάζουμε ότι «η Ιταλία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθώς η κυβέρνηση ενέκρινε επειγόντως την 1η Απριλίου ένα νόμο, προκειμένου να περιορίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Οι υγειονομικοί (σ.σ. δεν τους ξεχωρίζει σε γιατρούς και άλλους) που αρνούνται τον εμβολιασμό θα έχουν την επιλογή να μετατεθούν σε θέσεις που δεν δημιουργούν κινδύνους μετάδοσης του ιού ή θα μπουν σε διαθεσιμότητα χωρίς πληρωμή για έναν τουλάχιστον χρόνο» (the bmg, 6.4.2021).
Θα μπορούσε να περάσει στην Ελλάδα μια τέτοια επείγουσα νομοθεσία δίχως να ξεσηκωθούν οι συνδικαλιστές και, πέρα από τις αρρυθμίες στα νοσοκομεία, να έχουμε και επιπλέον διασπορά του ιού λόγω συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας; Δύσκολο, αλλά η θλιβερή αυτή πραγματικότητα δεν χρειάζεται στατιστικούς καλλωπισμούς από την πολιτική ηγεσία. Πρέπει, αν μη τι άλλο, να στηλιτεύεται, διότι δεν είναι καινοφανής. Προϋπήρχε της πανδημίας και μάλιστα είχαμε φθάσει να πανηγυρίζουμε, διότι «έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020 είχε κάνει το εμβόλιο της γρίπης το 34,3% του προσωπικού των νοσοκομείων έναντι 27,2% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι, ενώ εμβολιασμένο ήταν το 50,7% του προσωπικού των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έναντι 39,8% πέρυσι…» («Οι γιατροί πείστηκαν για τον εμβολιασμό», «Καθημερινή», 22.2.2020).
Να σημειώσουμε ότι και η γρίπη σκοτώνει, ειδικώς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 15.5.2021