Κατά τη συζήτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία που διοργάνωσε η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο υφυπουργός Παιδείας υπέπεσε σε ένα βαρύτερο «αμάρτημα» από την ατυχή αναφορά του περί αστυνομικού τμήματος στο Καποδιστριακό το 1969.
«Ο κ. Αγγελος Συρίγος μιλούσε μόνο για περιστατικά», έγραψε ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Χριστόπουλος. «Η αντιπαράθεση μου θύμιζε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ στη δεκαετία του ’90, όπου ένας εγκληματολόγος κάτι προσπαθούσε να πει για τα νούμερα της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, ενώ ο συνομιλητής του φώναζε ότι του κλέψανε το σπίτι. Πώς μπορεί όμως να γίνει σοβαρή συζήτηση έτσι; (…) Αντεγκληματική πολιτική δεν μπορεί να κάνει (…) αυτός που νομίζει ότι οι δείκτες εγκληματικότητας είναι πολλαπλάσιοι των πραγματικών» (Τα Νέα 3.2.2021).
Η αλήθεια είναι ότι οι επίσημοι δείκτες παραβατικότητας εντός των ΑΕΙ είναι χαμηλοί. Ακόμη χαμηλότεροι είναι για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Κι αυτό έχει να κάνει με την καταγραφή. Το να προπηλακιστεί ένας καθηγητής, ένας διερχόμενος, ένας επισκέπτης, είναι η κανονικότητα. Μόνο αν καταλήξει στο νοσοκομείο μπορεί να μπει στο αστυνομικό δελτίο και να τροφοδοτήσει τους σχετικούς δείκτες. Ο γράφων –και να με συμπαθάει ο κ. Χριστόπουλος που θα αναφερθώ σε προσωπικές εμπειρίες– δέχθηκε τρεις φορές έμπρακτη (δηλαδή μη λεκτική) επίθεση από μαυροφορεμένους εντός ΑΕΙ. Τις δύο πρώτες φορές ουδείς διανοήθηκε να καλέσει την αστυνομία. Ξέραμε ότι είναι μάταιο. Την τρίτη φορά, το 2014, υπήρχαν καταστροφές στο αυτοκίνητο που η αστυνομία έπρεπε να πιστοποιήσει για την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία. Ο διοικητής –ένας συμπαθέστατος άνθρωπος– με παρακάλεσε να μετακινήσω το όχημα εκτός πανεπιστημιακού χώρου. «Δεν υπάρχει λόγος να προκαλούμε», είπε. Σύμφωνοι! Τσάτρα, πάτρα είναι η παραπάνω στατιστική, αλλά δεν έχω άλλη. Η προσωπική εμπειρία δείχνει ότι μόνο ένα στα τρία και λιγότερα περιστατικά βίας καταγγέλλεται.
Το γεγονός ότι οι δείκτες έδειχναν μηδαμινά περιστατικά σεξουαλικής βίας στους χώρους δουλειάς δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν. Στις σημερινές αποκαλύψεις για το ελληνικό #MeToo, θύματα βιασμού λένε ότι δεν πήγαν στην αστυνομία διότι δέχθηκαν συμβουλές «άσ’ το, θα μπλέξεις». Αυτό αποτελεί κανόνα στα ελληνικά ΑΕΙ και μάλιστα αυτόματο· δεν χρειάζεται καν η συμβουλή τρίτων. Εξάλλου, όλοι ξέρουν ότι ακόμη κι αν παραπεμφθούν κάποιοι, υπάρχει η νομολογία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης, με το οποίο αθώωσε έξι νεαρούς, οι οποίοι «έχτισαν» εντός του γραφείου τον αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου. Ο εισαγγελέας της έδρας διαπίστωσε ότι «τα αδικήματα της άσκησης βίας και της διατάραξης οικιακής ειρήνης φαίνεται από τις καταθέσεις και τα στοιχεία της δικογραφίας ότι έχουν αντικειμενικά διαπραχθεί».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 5.2.2021