Ο κ. Αντώνιος Τζανακόπουλος, αδελφός του επί διετία επιζήσαντα στο Αιγάλεω πρώην υπουργού, διδάσκει στην Οξφόρδη. Προ ημερών δημοσίευσε ένα σημείωμα, με το οποίο σαρκάζει: «Εδώ βλέπετε την αστυνομία του πανεπιστημίου να περιπολεί στην Οξφόρδη. Α, δεν τη βλέπετε; Δεν υπάρχει, γι’ αυτό. Και κάποιες φωτό με “βανδαλισμούς” και διαμαρτυρίες –το συνδικάτο μας– για να προλάβω τα γνωστά “ναι, αλλά εκεί”» (Facebook, 15.1.2021).
Στις φωτογραφίες, μαζί με τα επιβλητικά κτίρια του πανεπιστημίου φαίνεται μια καθ’ όλα ειρηνική διαδήλωση, χωρίς κουκουλοφόρους και στειλιάρια, οι δε «βανδαλισμοί» είναι ένα σύνθημα «Refugees Welcome» γραμμένο με κιμωλία στο πεζοδρόμιο, σύνθημα που θα εξαφανιστεί με την πρώτη ψιχάλα.
Υπήρξε βροχή από σχόλια (κάποια ευπρεπή και κάποια λιγότερο, όπως συνηθίζεται στα social media) και ο κ. Τζανακόπουλος, αφού εξέφρασε την πικρία του για τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, ανταπάντησε επί της ουσίας: «Διάφοροι/ες χρήστες/στριες, κυρίως στο Τουίτερ, απαντούσαν με φωτογραφίες από τους φύλακες της Οξφόρδης, που δεν είναι αστυνομικοί, δεν έχουν καμία αρμοδιότητα π.χ. σύλληψης κ.λπ. (…) Η Νέα Δημοκρατία ιδρύει ειδική πανεπιστημιακή αστυνομία, στηριζόμενη εν μέρει στο επιχείρημα ότι αυτό γίνεται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτό φυσικά δεν ισχύει πλην εξαιρέσεων, κυρίως στις ΗΠΑ. Πάντως σίγουρα δεν συμβαίνει γενικά στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν φύλαξη: έχουν, είτε από δημοσίους υπαλλήλους-φύλακες, είτε από υπαλλήλους του πανεπιστημίου-φύλακες, είτε τέλος από εταιρείες σεκιούριτι. Αυτό ισχύει και για τα ελληνικά πανεπιστήμια, που έχουν σχετική φύλαξη (αποτελεσματική ή όχι είναι άλλο θέμα)» (Facebook, 16.1.2021).
Ομως, ακριβώς εκεί βρίσκεται το θέμα: στην αναποτελεσματικότητα των μοντέλων που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν (πανεπιστημιακό άσυλο, σεκιούριτι, φιλότιμο κ.λπ.) και απέτυχαν. Η Οξφόρδη δεν χρειάζεται πανεπιστημιακή αστυνομία, διότι τα συνθήματα γράφονται με κιμωλία στον δρόμο και όχι με μαύρη μπογιά στους τοίχους. Αν μάλιστα κάποιος καθηγητής τούς κάνει παρατήρηση δεν θα τον πλακώσουν στο ξύλο, όπως έκαναν με τον κ. Αγγελο Συρίγο. Επίσης, εκεί δεν μπουκάρουν να ασβεστώσουν καθηγητές, επειδή διαφωνούν με την αντιεγκληματική θεωρία τους, όπως έκαναν το 2009 κατά του κ. Γιάννη Πανούση. Γενικώς, πολλά πανεπιστήμια δεν έχουν αστυνομία επειδή δεν έχουν εγκληματικότητα. Εκεί όπου ανθεί η εγκληματικότητα, όπως στο State University of New York, πέριξ του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Μετσοβίου κ.ά., το λογικό είναι να υπάρχει και η απάντηση της οργανωμένης πολιτείας, που είναι η αστυνομία. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά είναι το μόνο που απέμεινε, ειδικώς όταν υπάρχουν καλόπαιδα που βγαίνουν από το ΕΜΠ για να κάψουν τρόλεϊ και λεωφορεία…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 20.1.2021