Οι υγειονομικοί δεν θα είναι απλώς οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν. Θα είναι και οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαιρία να αρνηθούν τον εμβολιασμό. Κατά μια περίεργη ελληνική αντίληψη, όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των λοιμωδών νοσημάτων δεν είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο λοίμωξης διά του εμβολιασμού. Είναι στην καλή τους προαίρεση, σαν να λέμε δηλαδή ότι κάποιος μπορεί να δουλεύει στην Τροχαία χωρίς απαραιτήτως να έχει δίπλωμα οδήγησης.
Η άρνησή τους είναι κάτι σαν υγειονομικό κεκτημένο. Γράφαμε και παλιότερα ότι ακούγεται παράδοξο και ίσως εξωφρενικό να μην είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ακόμη κι όσων εργάζονται στις Εντατικές. Πρέπει, λέει, να πεισθούν για να κάνουν το καθήκον τους. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (…) έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020 είχε κάνει το εμβόλιο της γρίπης το 34,3% του προσωπικού των νοσοκομείων έναντι 27,2% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι, ενώ εμβολιασμένο ήταν το 50,7% του προσωπικού των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έναντι 39,8% πέρυσι…» («Οι γιατροί πείστηκαν για τον εμβολιασμό», Καθημερινή 22.2.2020).
Τα ίδια ποσοστά απροθυμίας εμφανίζει και η καταγραφή των υγειονομικών για τον εμβολιασμό ενάντια στον κορωνοϊό. «Είναι ενδεικτικό ότι στο “Γεώργιος Γεννηματάς” είχε δηλώσει μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (18.12.2020) περίπου το 25% του συνολικού προσωπικού ότι θέλει να εμβολιασθεί. Δηλαδή από τους συνολικά 3.000 εργαζόμενους όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων (…) μόνο οι 750 δήλωσαν θετικά στην καταγραφή. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι υγειονομικοί μπορεί να αλλάξουν και γνώμη στην πορεία των ημερών και είτε να προστεθούν στις λίστες είτε και να αφαιρεθούν και να μην κάνουν το εμβόλιο. Μεσοσταθμικά, πάντως, στα περισσότερα νοσοκομεία της Αθήνας το ποσοστό των γιατρών και των νοσηλευτών που θα εμβολιαστούν αγγίζει το 50%» (ethnos.gr 19.12.2020).
Και όλα αυτά όταν, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της Ε.Ε. είναι 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία τους. Στην Ελλάδα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία (…) Η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία της χώρας μας είναι πάνω από 30% των προσβληθέντων. Στα νοσοκομεία της Ε.Ε. είναι στο 15%» (22.11.2016).
Για το παραπάνω αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας φταίει η κακή και μεγάλη χρήση των αντιβιοτικών, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Φταίει η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, όπως συνηθίζει να λέει η ΠΟΕΔΗΝ. Μήπως όμως πρέπει να γίνει και υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών; Αν πάλι δεν θέλουν, μπορούν κάλλιστα να προσληφθούν στην Τροχαία. Αν, φυσικά, έχουν δίπλωμα οδήγησης…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 24.12.2020