Η δικαστική περιπέτεια του δημοσιογράφου κ. Στρατή Μπαλάσκα διότι αποκάλεσε έναν γυμνασιάρχη «νεοναζί», παρόλο που ο μηνυτής του δήλωνε «θιασώτης της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας».
Πολύ πριν αποφασίσει ο καθηγητής γλωσσολογίας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης να καθαρίσει την ελληνική γλώσσα από τις ξένες λέξεις (και να κάνει το «lockdown» = απαγορευτικό, το «delivery» = τροφοδιανομή και το «take away» = για το σπίτι), τη δουλειά αυτή είχε αναλάβει η ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η καταδίκη του δημοσιογράφου κ. Στρατή Μπαλάσκα διότι αποκάλεσε έναν γυμνασιάρχη «νεοναζί», παρόλο που ο μηνυτής του δήλωνε «θιασώτης της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας».
Η υπόθεση ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου του 2013, ημέρα που ο εν λόγω γυμνασιάρχης δημοσίευσε σε προσωπική του ιστοσελίδα ένα άρθρο με τίτλο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973». Αυτό το άρθρο και προηγούμενες αναρτήσεις σχολίασε ο δημοσιογράφος για να καταλήξει στο εδώλιο ως κατηγορούμενος για «συκοφαντική δυσφήμηση».
Οπως διαβάζουμε στη διαδικτυακή εφημερίδα της Λέσβου: «Πρωτόδικα το Δικαστήριο είχε αποδεχθεί ότι ο δημοσιογράφος δεν διέπραξε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης διά του Τύπου για το οποίο κατηγορήθηκε αλλά κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της απλής εξύβρισης, για το οποίο του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών.
Σε δεύτερο βαθμό η ποινή του δημοσιογράφου μειώθηκε από έξι σε τρεις μήνες φυλάκισης. Τέλος, ο Αρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα αναίρεσης της ποινής που είχε επιβληθεί από το Εφετείο Βορείου Αιγαίου χαρακτηρίζοντας “μη ευπρεπή τη χρήση του όρου νεοναζί αντί αυτής του εθνικοσοσιαλιστή” που μάλιστα είχε αποδεχθεί ο ίδιος ο Γυμνασιάρχης σε άρθρο του» (stonisi.gr 5.11.2020).
Η υπόθεση, όπως είναι φυσικό, έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και για μία ακόμη φορά η χώρα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο αφορά την «ελευθερία της έκφρασης».
Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημείωσε τόσο σε αυτή όσο και σε σειρά άλλων υποθέσεων πως υπάρχει «αδυναμία των εθνικών δικαστηρίων να εφαρμόσουν τη νομολογία σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και πως αυτή σταθμίζεται απέναντι στην προστασία της φήμης ενός ατόμου».
Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι τόσα δικαστήρια, από το πρωτοβάθμιο της Λέσβου και μέχρι τον Αρειο Πάγο, δεν γνωρίζουν ότι το ναζιστικό κόμμα στα ελληνικά λέγεται εθνικοσοσιαλιστικό και κάποιος που δηλώνει ότι εμφορείται από εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ναζί. Δεν ξέρουμε αν η ελληνική Δικαιοσύνη (μέχρι τον ανώτατο βαθμό, να πάρει η ευχή…) θέλει επίσης να καθαρίσει την ελληνική γλώσσα από ξενόφερτες και δη γερμανικές λέξεις, αλλά το θέμα είναι ότι για πολλοστή φορά (έχουμε χάσει τον λογαριασμό πόσες τέτοιες καταδίκες έχει η χώρα) οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 7.11.2020