Υπάρχουν ξεχασμένες στατιστικές που δείχνουν ότι οι «μαύρες ζωές δεν μετρούν» ακόμη και αν δεν βρεθούν μπροστά στην κάννη του όπλου ενός σερίφη.
Η στατιστική είχε συκοφαντηθεί πολύ στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Οι Κνίτες –κάθε απόχρωσης– θέλοντας να δικαιολογήσουν τη διαφορά επιπέδου ευημερίας μεταξύ των καπιταλιστικών και σοσιαλιστικών χωρών, διατύπωναν το εξής σόφισμα: «Εάν προσθέσουμε τις αποδοχές του Ωνάση με τις δικές σου, προκύπτει κατά κεφαλήν εισόδημα δισεκατομμυρίων δραχμών. Εχεις εσύ δισεκατομμύρια;». Ετσι –και με την παρεμβολή άλλων σοφιστειών– συνεπαγόταν ότι ο μέσος Ανατολικογερμανός ήταν πολύ πιο πλούσιος από τον μέσο Δυτικογερμανό και γι’ αυτό οι Σοβιετικοί έχτισαν το Τείχος του Βερολίνου: για να μην συρρέουν της γης οι κολασμένοι στον κομμουνιστικό παράδεισο, ως οικονομικοί μετανάστες.
Η στατιστική όμως δεν προκύπτει από τον μέσον όρο δύο ατόμων και τα μήλα του ποσοστού ανεργίας δεν συγκρίνονται με τα πορτοκάλια ενός και μόνον ανέργου, ο οποίος σύμφωνα με ένα άλλο ρητό της μεταπολίτευσης είναι «100% άνεργος». Αποτυπώνει πραγματικές κοινωνικές καταστάσεις, τις οποίες η οργανωμένη Πολιτεία πρέπει να μελετήσει προσεκτικά για να χαράξει πολιτικές υπέρ του συνόλου.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα και με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, γίνονται διαδηλώσεις για τον άδικο θάνατο πολλών Αφροαμερικανών από υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας. Το σύνθημα που κυριαρχεί είναι «Black lives matter» – «Οι μαύρες ζωές μετρούν». Υπάρχουν όμως ξεχασμένες στατιστικές που δείχνουν ότι οι «μαύρες ζωές δεν μετρούν» ακόμη και αν δεν βρεθούν μπροστά στην κάννη του όπλου ενός σερίφη. «Από την εκπαίδευση μέχρι την ιδιοκτησία οικίας, όλες οι στατιστικές δείχνουν την ανισότητα μεταξύ λευκών και μαύρων στις ΗΠΑ», γράφουν οι αναλυτές του World Economic Forum («George Floyd: America’s racial inequality in numbers», 2.6.2020):
• Το 2018 υπήρχαν 1.501 φυλακισμένοι Αφροαμερικανοί ανά 100.000, πέντε φορές περισσότεροι από τους λευκούς. Τρεις στους πέντε από τους πρώτους δήλωσαν σε έρευνα του Pew Research Center ότι τους σταμάτησε χωρίς λόγο η αστυνομία.
• Σήμερα το 41% των οικογενειών Αφροαμερικανών έχει ιδιόκτητο σπίτι έναντι του 72% των λευκών. Το 2016 ο μέσος πλούτος των λευκών νοικοκυριών ήταν 171.000 δολάρια, δέκα φορές μεγαλύτερος από εκείνο των εγχρώμων (17.100). Το 2018 το μέσο εβδομαδιαίο εισόδημα των μόνιμης απασχόλησης Αφροαμερικανών ήταν 694 δολάρια έναντι 916 για τους λευκούς.
• Στην πανδημία (μέχρι το τέλος Μαΐου) το ποσοστό θνησιμότητας των Αφροαμερικανών (1 ανά 1.850) ήταν 2,4 φορές μεγαλύτερος, από εκείνο των λευκών.
Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι κάτι σάπιο υπάρχει στην ηγέτιδα δύναμη του δυτικού κόσμου. Δεν είναι άμεσα εμφανές, όπως ήταν το απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, αλλά οι «μαύρες ζωές» μάλλον δεν μετράνε, ακόμη και πριν από τον άδικο θάνατό τους…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 20.6.2020