Oλοι γελάσαμε με τους #foitites_enantia_stin_exe-tastiki, εκείνα δηλαδή τα Αριστερά γκρουπούσκουλα που κινητοποιήθηκαν για «να περαστούν τα μαθήματα (sic) χωρίς εξετάσεις». Τα ευτράπελα, όμως, με την εν Ελλάδι εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν σταματούν εδώ και δεν προέρχονται μόνο από περιθωριακές ομάδες που αιτούνται ό,τι κατεβάσει η κούτρα τους. Επεκτείνονται και σε καθ’ όλα σεβάσμιες συγκλήτους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, από εκείνα που βρίσκονται στην τεχνολογική πρωτοπορία του τόπου.
Eτσι, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πνεύμα των καιρών και υπό την απειλή του ιού, αποφάσισε να κάνει εξετάσεις εξ αποστάσεως. Eλαβε λέει υπόψη της «την ασφάλεια των φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) και του προσωπικού των Σχολών καθώς και των οικογενειών τους [όπως και] τη διασφάλιση επαρκούς ευελιξίας, ώστε οι διδάσκοντες να προσαρμοστούν στις αναγκαίες αλλαγές, αποφεύγοντας τη δημιουργία υπερβολικού φόρτου και άγχους στους φοιτητές σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Μέχρις εδώ όλα καλά. Κάθε φοιτητής μπορεί με μια απλή δήλωση να επιτύχει την «ένταξη στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων ή της αδυναμίας φυσικής ή τεχνικής προσβασιμότητας» και να δώσει γραπτές εξετάσεις από το σπίτι του. Eλα όμως που εμφιλοχωρεί η μόδα των προσωπικών δεδομένων και σύμφωνα με τη Σύγκλητο «δεν επιτρέπεται η χρήση λογισμικού και καμερών επιτήρησης στις εξ αποστάσεως γραπτές εξετάσεις». Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε –είναι δεν είναι φοιτητής– μπορεί να γράψει τις εξετάσεις στο όνομα ενός συγκεκριμένου φοιτητή.
Αυτό θα είναι η χαρά των φροντιστηριαρχών, που θα μπορούν να πωλούν (έστω κλείνοντας το μάτι) «εξειδικευμένες υπηρεσίες εξετάσεων» και εκείνων των βιοτεχνιών που ειδικεύονται στη συγγραφή εργασιών και άλλων προαπαιτούμενων για το πτυχίο των φοιτητών. Για όσους δεν γνωρίζουν υπάρχουν πλέον εταιρείες, που διαφημίζονται μάλιστα στο Διαδίκτυο, και «Αναλαμβάνουμε να εκπονήσουμε την εργασία εξαμήνου σας σε κάθε επίπεδο με συνέπεια και αξιοπιστία στον καλύτερο δυνατό χρόνο!», ή «Απόκτησε τη δική σου πτυχιακή εργασία με αυθεντικό περιεχόμενο και εγγύηση αποτελέσματος σε όποιο αντικείμενο κι αν επιλέξεις! Οι τιμές ξεκινούν από 90 ευρώ». Τώρα απλώς θα φτιάξουν ένα νέο τμήμα «αντιπροσώπευσης των φοιτητών για σίγουρη επιτυχία στις εξ αποστάσεως εξετάσεις».
Eχουμε αναφέρει και παλιότερα ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι το καινούργιο κοσκινάκι της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μάθαμε ακόμη πού πρέπει να το κρεμάσουμε και γι’ αυτό το κρεμάμε παντού. Χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και για να αποκρυφτούν από τη Βουλή οι αποδοχές των στελεχών του Δημοσίου. Τώρα το χρησιμοποιούν οι συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών για να αποφύγουν την εργασία στα σχολεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και υποστηρίζουν ότι το να κάνει ένας δημόσιος λειτουργός σε δημόσια δομή μάθημα είναι μέρος του ιδιωτικού του βίου. Το χρησιμοποιούν και οι φοιτητοπατέρες που πιέζουν (επιτυχώς) τις συγκλήτους για να έχουν το ελεύθερο της αντιγραφής. Ας το παρατραβήξουμε λοιπόν: όταν οι φοιτητές εξετάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο στα αμφιθέατρα γιατί να επιδεικνύουν την φοιτητική τους ταυτότητα; Δεν σκέφτηκε κανείς πόσα «προσωπικά δεδομένα» μπορεί να διαρρεύσουν από την επίδειξη; Ιδού, λοιπόν, νέο πεδίο διεκδίκησης λαμπρόν.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 6.6.2020