Η κυβέρνηση ορθώς ζητεί να μένουμε σπίτι, αλλά επίσης μας υποχρεώνει να το πληρώνουμε ακριβά. Οχι σε όρους ελευθερίας, αλλά σε όρους χρέωσης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο, όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει λόγο και αρμοδιότητα στον –τρόπος του λέγειν– ανταγωνισμό του ολιγοπωλίου των τηλεπικοινωνιών. Ακόμη και στις εσχατιές της Αφρικής οι ρόλοι είναι πιο ξεκάθαροι. Τα των τηλεπικοινωνιών στην Επιτροπή των Τηλεπικοινωνιών και τα του ανταγωνισμού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Νιώθουμε το αποτέλεσμα αυτής της στρέβλωσης στην τσέπη μας. Το φωνάζουν οι μελέτες όλων των διεθνών οργανισμών ότι η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες τηλεπικοινωνίες στον ΟΟΣΑ, αλλά οι κυβερνήσεις κωφεύουν. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κάτι πήγε να κάνει και κάλεσε στο Μαξίμου τους επιτελείς του τριπωλίου. Εκείνοι του έριξαν στάχτη στα μάτια, μοίρασαν κάποιες χάντρες στους ιθαγενείς και εμείς, τα υποζύγια, συνεχίζουμε να πληρώνουμε «έως και τριπλάσιες χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μελέτη της εταιρείας Empirica, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το κόστος της κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, εμφανίζει την Ελλάδα ως την 3η πιο ακριβή χώρα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.» («Καθημερινή» 3.12.2019). «Δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) είναι η Ελλάδα στις ονομαστικές χρεώσεις ευρυζωνικών συνδέσεων σταθερής. Μελέτη της Κομισιόν που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες εμφανίζει κατά μέσον όρο την Ελλάδα ως τη χώρα με τις πιο υψηλές χρεώσεις, μετά εκείνες του Βελγίου» («Καθημερινή» 13.11.2019).
Τώρα έρχεται και μια τρίτη μελέτη της φινλανδικής εταιρείας Rewheel, που έγινε για λογαριασμό της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, που λέει τα ίδια: «Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με τα ακριβότερα δεδομένα, πράγμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ψηφιακή μετάλλαξη της χώρας και να αυξήσει σημαντικά το κόστος των εταιρειών από την Ελλάδα που συμμετέχουν στις διεθνείς αλυσίδες ψηφιακής αξίας (…) Αυτές οι τιμές δεν οφείλονται στην υψηλή φορολογία, ούτε είναι αναγκαίες για τη μετάβαση στο 5G» («Καθημερινή» 9.5.2020).
«Τα πράγματα είναι σοβαρά», που λένε και οι διαφημίσεις της κυβέρνησης για την πανδημία. Η κυβέρνηση ορθώς ζητεί να μένουμε σπίτι, αλλά επίσης μας υποχρεώνει να το πληρώνουμε ακριβά. Οχι σε όρους ελευθερίας, αλλά σε όρους χρέωσης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Και μπορεί να έχει δίκιο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων όταν μιλάει για «εθνικό σχεδιασμό, ο οποίος αντιμετωπίζει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής ως τομέα στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας», αλλά πού στην ευχή βρήκε ότι η δική της 20ετής αρμοδιότητα «έχει συμβάλει στο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς, στην τεχνολογική εξέλιξη, στην προστασία του καταναλωτή/χρήστη και της ελληνικής οικονομίας». Ειδικώς το τελευταίο δεν το βλέπουμε…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 13.5.2020