Παρ’ όλα αυτά, ο βαθμός αποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ παραμένει υψηλός στο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ.
Ηταν εριστικός ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου. Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του PBS για την έλλειψη διαγνωστικών ελέγχων στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τη Νότιο Κορέα, απάντησε με το γνωστό του ύφος: «Μη μου λέτε εμένα για τη Νότιο Κορέα. Ξέρω καλύτερα από καθέναν τη Νότιο Κορέα. Είναι μια πυκνοκατοικημένη χώρα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που οι πολίτες είναι διασκορπισμένοι σε τεράστιες εκτάσεις. Είναι πολύ σφιχτά εκεί. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι ζουν στη Σεούλ; Ξέρετε πόσο μεγάλη πόλη είναι η Σεούλ; 38 εκατ. άνθρωποι. Αυτό είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι έχουμε εδώ…» (31.3.2020).
Η Σεούλ, όμως, έχει πληθυσμό μόλις 10 εκατ. (ολόκληρη η Νότιος Κορέα έχει 51 εκατ.) και το ερώτημα όλων είναι πώς στην ευχή κατέληξε ο πλανητάρχης σε αυτό το νούμερο. Η πιο κατάλληλη εξήγηση είναι η θεωρία του ανεμπόδιστου ημιμαθούς: Ο Τραμπ λέει ό,τι θέλει, γνωρίζοντας πως ουδείς θα σηκωθεί να του πει «τι μπούρδες είναι αυτά που λέτε κ. Πρόεδρε;»· οι Αμερικανοί τρέφουν ένα περίεργο δέος προς την προεδρία, ακόμη κι αν στον θρόνο κάθεται κάποιος σαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Η δεύτερη εξήγηση είναι χειρότερη. Στις εγκυκλοπαίδειες καταγράφεται ότι η Σεούλ βρίσκεται σε υψόμετρο 38 m. (μέτρα) από τη θάλασσα, και όχι ότι έχει 38 m. (εκατομμύρια) κατοίκους.
Είναι σχεδόν απίστευτο ότι η ισχυρότερη χώρα του κόσμου, με 250 χρόνια αδιάλειπτης Δημοκρατίας, κατάφερε να εκλέξει στην υψηλότερη θέση κάποιον σαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Δυστυχώς, οι μηχανισμοί ελέγχου και ισορροπιών που έχουν οι Δημοκρατίες (και πολύ περισσότερο η αμερικανική) είναι φτιαγμένοι για να διασφαλίζουν ότι δεν θα γίνει κατάχρηση εξουσίας από κανέναν. Δεν ελέγχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων για τους περιζήτητους θώκους, ούτε καν τον βαθμό αγραμματοσύνης των. Αυτό είναι στα χέρια του λαού και μόνο. Αυτός αποφασίζει κι αυτός λούζεται τα αποτελέσματα των αποφάσεών του.
Παρ’ όλα αυτά, ο βαθμός αποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ παραμένει υψηλός στο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup, Inc. ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν στις 22 Μαρτίου στα καλύτερά του με ποσοστό 49%, το οποίο είναι το υψηλότερο στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του. Αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με την κατάσταση ανάγκης που βρίσκεται η χώρα. Οι πολίτες θα επιβράβευαν οποιονδήποτε, για να κρεμαστούν από κάπου, ακόμη και από κάποιον που πριν από τρεις εβδομάδες έλεγε ότι η πανδημία του COVID-19 θα είναι «μια περίοδος χειρότερης γρίπης». Μένει να δούμε τι θα συμβεί όταν τα αποτελέσματα της επιδημίας φανούν στην οικονομία, στην τσέπη των πολιτών. Το πιθανότερο είναι ότι η προεδρία Τραμπ θα υποστεί το χειρότερο πλήγμα για τους λάθος λόγους. Θα τιμωρηθεί γι’ αυτά που δεν μπορεί να ελέγξει, αντί για την ολιγωρία της να ελέγξει αυτά που μπορούσαν να ελεγχθούν.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 4.4.2020