Γιατί η Ελληνική Αστυνομία θόλωσε τις φωτογραφίες των μπουκαλιών που έδωσε στη δημοσιότητα, ώστε να μη διακρίνεται η ετικέτα τους;
Επρεπε να υπάρξει εισαγγελική άδεια για να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Μέχρι εκείνη τη στιγμή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν πλημμυρίσει πάλι από ηλικίες. «Ανθρωποκυνηγητό για τον 46χρονο έχει εξαπολύσει η Ελληνική Αστυνομία (…) Ο ένας εκ των συλληφθέντων, ο 41χρονος, είχε συλληφθεί το 2010 (…) Ο δεύτερος από τους συλληφθέντες, 45 ετών, δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν…», αλλά υπάρχει και «η εμπλοκή μιας 39χρονης που είναι σύντροφος του 46χρονου καταζητούμενου και συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων…».
Εν τω μεταξύ, σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου δημοσιεύθηκε (και κυκλοφόρησε σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα) η δήλωση ενός από τους συλληφθέντες: «Για άλλη μια φορά βρίσκομαι στη ΓΑΔΑ κατηγορούμενος για πράξεις που δεν έχω κάνει και στην ουσία…». Το όνομά του ήταν γραμμένο φαρδιά πλατιά και χωρίς να υπάρχει εισαγγελική άδεια…
Γράψαμε πολλάκις για τη μόδα των προσωπικών δεδομένων που έχει κατακλύσει τον δημόσιο διάλογο. Αναφέραμε τον τραγέλαφο με το «έπος της 36χρονης» το 2007-2008 όταν η φωτογραφία μιας κατηγορουμένης δημοσιευόταν θολή και μιλούσε εκ μέρους της «φάτσα-κάρτα» στα κανάλια ο δικηγόρος της. Υστερα από ένα γύρισμα της υπόθεσης, η 36χρονη (που εν τω μεταξύ είχε γίνει 37χρονη) αθωώθηκε και η φωτογραφία της άρχισε να δημοσιεύεται κανονικά, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον δικηγόρο της και η φωτογραφία του άρχισε να δημοσιεύεται θολή, παρά το γεγονός ότι –ο «50χρονος εργατολόγος», όπως λέγαμε τότε– επί 1,5 χρόνο ήταν σχεδόν καθημερινώς στους δέκτες μας.
Εν τω μεταξύ, η απόκρυψη ταυτότητας επεκτείνεται και πέραν των προσώπων. Πριν από μερικές ημέρες η αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που παρασκεύαζε και εμφιάλωνε παράνομα αλκοολούχα ποτά στη Θεσσαλονίκη, πουλούσε δηλαδή ποτά «μπόμπες». Δημοσιεύθηκαν οι ονομασίες που χρησιμοποιούσαν οι διακινητές (π.χ. «ουίσκι αντεροβγάλτης», «ρούμι νυχτερίδα» κ.ά.) αλλά δεν μάθαμε τα ονόματα ώστε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά την αγορά τους.
Το χειρότερο δε είναι ότι το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας θόλωσε τις φωτογραφίες των ευρημάτων που έδωσε στη δημοσιότητα, ώστε να μη διακρίνεται η ετικέτα τους. Το ίδιο έκανε και με τα ευρήματα στην κατάληψη του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Θόλωσε τις ετικέτες μπουκαλιών που εικάζεται ότι θα χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή κοκτέιλ μολότοφ.
Φαίνεται ότι και τα ποτά-μπόμπες ή οι βόμβες μολότοφ έχουν προσωπικά δεδομένα που οι Αρχές δεν θέλουν να αποκαλύψουν. Το μόνο ερώτημα είναι γιατί στις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι βρέθηκαν «πολεμικά τυφέκια τύπου Kalasnikov». Δηλαδή τα τελευταία προσωπικά δεδομένα δεν έχουν;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 15.11.2019