Το πιο σημαντικό από αυτήν την περιπέτεια με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο είναι η υπενθύμιση της διαρκούς ήττας της λογικής σε χώρους που υποτίθεται ότι είναι ναοί του ορθού λόγου.
Αν θέλουμε –όπως λέει και το σαρκαστικό τραγουδάκι των Μόντι Πάιθον– να δούμε «τη φωτεινή πλευρά της ζωής», θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΑΕΙ που κάποιοι μπούκαραν σε ένα πανεπιστήμιο για να το ανοίξουν. Μέχρι τώρα οι αυτοαποκαλούμενοι «φοιτητές» μπουκάρουν στα ΑΕΙ για να τα κλείσουν.
Από την άλλη, δεν μπήκαν για να «εντατικοποιήσουν τις σπουδές τους» ή, έστω, να μάθουν ότι πραγματικά «η χούντα δεν τελείωσε το ’73», αλλά κατέρρευσε τον Ιούλιο του 1974. Το έκαναν για να ασκήσουν το «δικαίωμά» τους στον επαναστατικό χαβαλέ, που απειλείται από τις «δυνάμεις καταστολής».
Το έκαναν για να διατηρήσουν ένα ακόμη μεγάλο «δημοκρατικό δικαίωμα», την ύπαρξη δηλαδή οπλαποθηκών εντός των ΑΕΙ, διότι όπως θα έλεγε κι ένας συνεπής συριζαίος, «και τι βρήκαν; Μερικούς σιδερολοστούς, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών, πυροσβεστήρες και εργαλεία διαρρηκτών»· ή με πιο λόγιο τρόπο: «Ποιο έννομο αγαθό προσβάλλει η απλή κατοχή ροπάλων κ.λπ.»;
Το πιο σημαντικό από αυτήν την περιπέτεια με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο είναι η υπενθύμιση της διαρκούς ήττας της λογικής σε χώρους που υποτίθεται ότι είναι ναοί του ορθού λόγου. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο ανιστόρητο σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ’73». Ούτε στην ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχουν για τα ΑΕΙ κάποιοι των «κινημάτων»· τρομάρα μας. Ολοι είδαμε τον φοιτητή(;) να διώχνει από το πεζοδρόμιο της Πατησίων τον κ. Νίκο Φίλη· «Δεν έχει καμία δουλειά ο κ. Φίλης. Οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν να αποχωρήσουν αμέσως αυτοί που θέλουν να καπελώσουν τους αγώνες των φοιτητών». Υποτίθεται, βεβαίως, ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι αγωνίζονται για την «ελεύθερη πρόσβαση όλων στα ΑΕΙ», κάτι σαν το «μπάτε, σκύλοι…», και εκτός των άλλων ο κ. Φίλης –εξ όσων γνωρίζουμε–παραμένει φοιτητής, αφού οι ίδιοι σύλλογοι αγωνίζονται για την αιώνια φοίτησή του.
Βεβαίως, στα πεζοδρόμια και στα καφενεία έχουν ακουστεί ανοησίες πολλές. Κάποτε κάποιοι επιχειρηματολογούσαν ότι το Τείχος του Βερολίνου χτίστηκε για να μην πάνε χιλιάδες δυτικοί μετανάστες και αλλοιώσουν τον κομμουνιστικό πολιτισμό τους. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι αυτές οι ανοησίες εκφέρονται από κόμμα που πήρε στις τελευταίες εκλογές 31% και είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», ενώ ο κ. Νίκος Φίλης δήλωνε ότι «είναι σαφές, ότι με αυτό τον τρόπο δεν “αποκαθίσταται η τάξη” όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση και δεν μετατρέπονται σε θεσμούς έρευνας και διδασκαλίας τα λεγόμενα “άντρα ανομίας”» (11.11.2019).
Τελικώς, μόνο ο κατήφορος της λογικής δεν έχει τέρμα σε αυτόν τον τόπο. Κι αν δεν σταματήσει, προκοπή δεν πρόκειται να δούμε…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14.11.2019