Το μακροχρονίως θετικό, από τις τελευταίες επιχειρήσεις της αστυνομίας στα άβατα των Εξαρχείων και των ΑΕΙ, ήταν το γεγονός ότι αποκαλύφθηκαν προθέσεις και τακτικές εκείνων που καπελώνουν το φοιτητικό κίνημα.
Δεν μας έφτανε το casus belli της Τουρκίας, έχουμε τώρα casus belli και από το κράτος των Εξαρχείων και μάλιστα για τους ίδιους λόγους. Οι πρώτοι δεν θέλουν να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και οι δεύτεροι δεν θέλουν να επεκταθεί το κράτος του νόμου, σε μια περιοχή που υποτίθεται δεν είναι άβατο.
Το μακροχρονίως θετικό, από τις τελευταίες επιχειρήσεις της αστυνομίας στα άβατα των Εξαρχείων και των ΑΕΙ, δεν ήταν η απουσία επεισοδίων που για πρώτη φορά ζήσαμε μετά μια πορεία για το Πολυτεχνείο. Ηταν το γεγονός ότι αποκαλύφθηκαν προθέσεις και τακτικές εκείνων που καπελώνουν το φοιτητικό κίνημα, αυτών που με αδιαφανείς διαδικασίες ή με τη βία εκδίδουν «μαϊμού» αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων για να συνεχίζουν να διαφεντεύουν τα ΑΕΙ. Οι συνελεύσεις των φοιτητών στο Πάντειο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο το αποδεικνύουν.
Στο Πάντειο ένας φοιτητής νοσηλεύεται ύστερα από επίθεση («παρέμβαση» στο Αριστερό newspeak) των αναρχομπάχαλων που διαφεντεύουν τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης «μια φοιτήτρια ανέβηκε να μιλήσει, άγνωστοι εισέβαλαν στην αίθουσα, την μπουγέλωσαν και την ανάγκασαν να κατέβει (…) Εκανε να φύγει η δύσμοιρη, και αυτή και οι ομοϊδεάτες της, και “κάποιοι” με κράνη τους κυνήγησαν. Μάλιστα, κάποιον από αυτούς τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον κλωτσάνε. Γύρω στα 500 άτομα αυτομάτως πανικοβλήθηκαν (μη φάνε καμιά αδέσποτη) και εκκένωσαν το αμφιθέατρο μέσα σε λίγα λεπτά. Το παιδί αυτό τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο» (Foititikanea.gr 21.11.2019).
Στην πρώην ΑΣΟΕΕ «όταν μια φοιτήτρια ανέφερε το πλαίσιο των ανεξάρτητων φοιτητών ΑΣΟΕΕ και είπε για παράδειγμα εκφοβισμού πως “είχαν δείρει έναν συμφοιτητή μας και του είχαν πάρει την μπλούζα” τότε ένας αναρχικός πετάχτηκε και είπε “καλά σας κάνανε” (σ.σ. κάτι θυμίζει αυτό). Ξεκίνησαν να επιτίθενται λεκτικά και να της πετούν αντικείμενα (…) Μετά μια φοιτήτρια πήγε να βγάλει βίντεο και της πήραν το κινητό» (Foititikanea.gr 20.11.2019). Η συνέλευση, όσων φοιτητών απέμειναν μετά την επίθεση των συμμοριών, αποφάσισε να μείνει ανοιχτή η σχολή.
Το 2012 ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν θα έκανε κατάληψη στο Χάρβαρντ, διότι εκεί δίδασκε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. «Η κλίμακα της αντίστασης και της διαμαρτυρίας», είπε, «νομιμοποιείται από την αποδοχή της από το κοινωνικό σύνολο και από το δημοκρατικό των διαδικασιών μας μέσα από τις οποίες λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις… Το ερώτημά σας είναι λίγο οξύμωρο, διότι στο Χάρβαρντ θα ήταν λίγο δύσκολο να γίνει κατάληψη» (ΔΕΘ 16.9.2012).
Τώρα που είδε πόσο «δημοκρατικές» είναι οι διαδικασίες για τις καταλήψεις, μήπως θα έπρεπε να συμβάλει να γίνουν και τα ελληνικά ΑΕΙ σαν το Χάρβαρντ, έστω σε ό,τι αφορά τη δυσκολία κατάληψής των; Λέμε, τώρα…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 22.11.2019