Το νέο χαρτοφυλάκιο για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής είναι εξαιρετικά ασαφές, αλλά…
Αχός βαρύς ακούστηκε μετά την ανακοίνωση του ονόματος του κ. Μαργαρίτη Σχοινά ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Υπήρξαν πολλών ειδών αντιδράσεις· από τις καλοπροαίρετες απορίες «τι είναι πάλι ετούτο» μέχρι «επαναστατικές« κατάρες προς την πρόεδρο της Επιτροπής. «Ντροπή (σ.σ.: @vonderleyen Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν)!» εκέκραξε στο Twitter ο κ. Κώστας Αρβανίτης. «Η δυσωδία της φασιστικής σας ρητορικής δεν θα γίνει στίγμα για τον Ευρωπαίο πολίτη. Δεν είναι αυτός ο “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας”. Αυτή είναι η Yβρις σας. Και είθε, σύντομα, να γίνει η Νέμεσίς σας» (10.9.2019).
Ο φλογερός ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν σε μία από τις αρμοδιότητες του νέου αντιπροέδρου, που αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης. Oμως στη μακροσκελή επιστολή της προς τον κ. Σχοινά, η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει άλλες δύο: 1) «Να εξασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι της Ενωσης θα έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες να ευημερήσουν στην εξελισσόμενη αγορά εργασίας», 2) ανάγκη της Ενωσης «να υπάρξουν μεγαλύτερα βήματα για μια γνήσια κοινή πολιτική ασφάλειας». Συνεπώς, τα περί αρώματος φασισμού στις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν κομμάτι αυθαίρετα. Αλλά η «επανάσταση» ενέχει μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας και η τζάμπα επαναστατική ρητορική ακόμη μεγαλύτερο.
Η αλήθεια είναι πως το νέο χαρτοφυλάκιο για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής είναι εξαιρετικά ασαφές. Μπορεί να αποδειχθεί όμως στον τομέα των πολιτικών ασφάλειας της Ενωσης κάτι σαν το ECU, την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα. Ηταν το εικονικό νόμισμα της Ενωσης, το οποίο όμως οδήγησε στο υπαρκτό ευρώ.
Η «γνήσια κοινή πολιτική ασφάλειας» συμφέρει την Ελλάδα και την Κύπρο –δεδομένων των τουρκικών προκλήσεων– αλλά θα εξαρτηθεί από πολλά. Πρωτίστως από την επιθυμία των μεγάλων χωρών, αλλά και σε μεγάλο βαθμό από τον πρώτο επίτροπο που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο. Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά τόσα χρόνια θητείας στις Βρυξέλλες, γνωρίζει τους μηχανισμούς της Ενωσης, ξέρει τις ισορροπίες μεταξύ των χωρών-μελών και μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της Επιτροπής, αφού τώρα διαμορφώνεται το σχετικό χαρτοφυλάκιο. Αυτό κάνει δυνητικώς την τοποθέτησή του επωφελή για τη χώρα μας, πέρα από το συμβολικό του πρώτου Ελληνα αντιπροέδρου.
Πέραν αυτών, ακόμη και οι υπερβολικές επιθέσεις για τη δομή και τη σύνθεση της Επιτροπής δείχνουν ότι το όργανο απασχολεί πλέον τον πολιτικό διάλογο, επειδή δεν ασχολείται πια μόνο με τα αποθέματα ρέγγας, όπως έγραψε κάποτε ο Τάκης Θεοδωρόπουλος. Προχωράει στην εμβάθυνση της Ενωσης, έστω με διστακτικά βήματα ανίχνευσης για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει σε ακανθώδη ζητήματα (λόγω εθνικών ευαισθησιών), όπως οι πολιτικές ασφάλειας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 12.9.2019