Μια απεργία μπορεί να αποφασιστεί σε γενική συνέλευση που συμμετέχει το 20% (όχι των εργαζομένων, αλλά) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Το πιο ωραίο στη συνέντευξη του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ (8.9.2019), ήταν μια αποστροφή στην ερώτηση της συντάκτριας του «Ριζοσπάστη» για την προκήρυξη των απεργιών. «Κύριε πρόεδρε», είπε, «η πρόταση της κυβέρνησης να βάλει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό μητρώο και την ηλεκτρονική ψηφοφορία και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία 50%+1 (ψήφο) σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων (…) έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων». Και το ερώτημα είναι απλό: αν «αυξημένη πλειοψηφία» είναι το 50% συν μία ψήφος, τότε ποια είναι η απλή πλειοψηφία με την οποία αποφασίζεται ένα κορυφαίο ζήτημα, όπως είναι αυτό της απεργίας; Μπορεί να αποφασίζει για το 100% των εργαζομένων το 10% αυτών, δηλαδή οι κομματικοποιημένοι συνδικαλιστές; Το 15% ή το 25%;
Η ερώτηση δεν ήταν αβάσιμη, υπό την έννοια όσων διακινούνται σήμερα στον δημόσιο διάλογο. Οπως έγραφε το προεδρείο της ΓΣΕΕ σε υπόμνημά του στους βουλευτές, «κατ’ επιταγή των διεθνών δανειστών προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, η Βουλή καλείται να ψηφίσει διάταξη, που προβλέπει αυξημένη σε πάνω από το 50% απαρτία των ταμειακά εντάξει μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων κατά τη γενική συνέλευση για τη σύννομη λήψη της απόφασης για απεργία… Οι συνέπειες αυτής της ρύθμισης για το δικαίωμα της απεργίας θα είναι καταλυτικές, αφού θα καθιστά περίπου αδύνατη την άσκησή του contra στο άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος για την αποτελεσματική προστασία και άσκηση του δικαιώματος απεργίας» (10.1.2018).
Βεβαίως σε μια χώρα που έχουμε καταστρατηγήσει όλους του νόμους, ακόμη και της απλής αριθμητικής, η απλή πλειοψηφία του 50% συν μία ψήφος είναι «υπεραυξημένη» πλειοψηφία σε σχέση με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα.
Οπως διαβάζουμε στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (εκεί ανάμεσα σε μια βιβλιοπαρουσίαση των «Απάντων του Στάλιν» και της απόφασης της ευρείας Ολομέλειας του ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος), «για να έχει απαρτία γενική συνέλευση των εργαζομένων, απαιτείται στην πρώτη σύγκληση συμμετοχή του 1/3, στη δεύτερη σύγκληση συμμετοχή του 1/4 και, στην τρίτη, συμμετοχή του 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών» (ΚΟΜΕΠ 2.2016).
Με άλλα λόγια, μια απεργία μπορεί να αποφασιστεί σε γενική συνέλευση που συμμετέχει το 20% (όχι των εργαζομένων, αλλά) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Αρα, ακόμη κι αν όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους (πράγμα σπάνιο), οι μισοί από το 1/5, δηλαδή το 10% αυτών, αποφασίζουν για το υπόλοιπο 90%. Τόσο ενισχυμένη αναλογική δεν υπάρχει ούτε στις εθνικές εκλογές!
Ενας δρόμος υπάρχει για την ανάταξη της χώρας. Να ξαναβρούμε το νόημα των λέξεων, όπως η διάκριση «πλειοψηφίας – μειοψηφίας», μπας και μπορέσουμε να διαφωνήσουμε επί του πραγματικού και όχι επί του φαντασιακού.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 11.9.2019