Εξοργίζονται πολλοί με την ΕΡΤ, αλλά στην πραγματικότητα έχει ισχνή τηλεθέαση και συνεπώς μικρή παρέμβαση. Αντιθέτως, τα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ αναδημοσιεύονται σε εκατοντάδες εφημερίδες και sites, σε ολόκληρη την επικράτεια.
Ο κ. Σωτήρης Βαλντέν έχει μακρά ιστορία. Υπήρξε αντιστασιακός στη χούντα· πραγματικός, όχι σαν τους υπόλοιπους (περίπου εννιά εκατομμύρια) Ελληνες. Ηταν ο «Αξελ» του Αντιστηρίγματος του Παρισιού, στο οποίο εντάχθηκε και ο κ. Απόστολος Δοξιάδης. Ο τελευταίος περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τη δράση της οργάνωσης στο «Ερασιτέχνης επαναστάτης» (εκδ. Ικαρος).
Ως πανεπιστημιακός έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Πάνω από δέκα βιβλία, που ξεκινούν από τις «Οικονομικές σχέσεις Ανατολής-Δύσης» (1985) και φτάνουν στην προσωπική του μαρτυρία «Δικτατορία και Αντίσταση 1967-1974». Εχει γράψει εκατοντάδες άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους για τα Βαλκάνια, τη διεύρυνση της Ε.Ε., την εξωτερική πολιτική κ.ά.
Παρά την αντιστασιακή του δράση και το πλούσιο συγγραφικό του έργο, ο κ. Βαλντέν έπρεπε να πάει στη «Γέφυρα» για να δει Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων πρόσωπο. Από τότε που βγήκε ανοιχτά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έχει μία συνέντευξη κάθε μήνα στο ΑΠΕ. Σύμφωνοι, δεν είναι πολλές (μία τον Απρίλιο και μία τον Μάιο) αλλά δεν είναι και πολύς ο χρόνος που αποφάσισε να στηρίξει το κεντροαριστερό τέχνασμα του κ. Τσίπρα.
Το θέμα, όμως, εν προκειμένω δεν είναι η προβολή του κ. Βαλντέν, αλλά η λειτουργία του κρατικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Επί της ουσίας, έχει υποτιμηθεί ο ρόλος του, ως φορέα κομματικής προπαγάνδας. Κάθε κυβέρνησης, για να είμαστε δίκαιοι, αλλά η τωρινή –όπως σε όλα– το παράκανε. Είναι χαρακτηριστικά τα τηλεγραφήματα την περίοδο του δημοψηφίσματος, όπως «Η Κομισιόν με το κείμενο αυτό βάζει τέλος στην παραφιλολογία και στα επιχειρήματα των οπαδών του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» (29.6.2015).
Εξοργίζονται πολλοί με την ΕΡΤ, αλλά στην πραγματικότητα έχει ισχνή τηλεθέαση και συνεπώς μικρή παρέμβαση. Αντιθέτως, τα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ αναδημοσιεύονται σε εκατοντάδες διψασμένες για ύλη εφημερίδες και sites, σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα μέσα αυτά, λόγω έλλειψης προσωπικού, παραθέτουν τα κείμενα αυτούσια. Το ΑΠΕ είναι αποτελεσματικός μηχανισμός προπαγάνδας για έναν επιπλέον λόγο: τηλεγραφήματα όπως «Γίνεται πολύς ντόρος για τις ουρές στα ΑΤΜ, απ’ ό,τι πραγματικά υπάρχουν» (29.6.2015), αναδημοσιεύονται μεταμφιεσμένα. Δεν έχουν υπογραφή του Πρακτορείου, αλλά των μέσων που τα φιλοξενούν και πολλές φορές των συντακτών τους, οι οποίοι αλλάζουν απλώς λίγο τον πρόλογο.
Το πρόβλημα με το ΑΠΕ είναι το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με τον συγγραφέα Βαλντέν –όπως και με άλλους πνευματικούς ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν– αλλά προβάλλει τον φίλο του κυβερνητικού κόμματος Βαλντέν. Με τη διεισδυτικότητα που έχει, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά. Αρκεί να μην υπήρχαν τα, διά του κράτους, κομματικά δεσμά…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 10.5.2019