«για μια απλή διαδικασία, την περισυλλογή αδέσποτων σκύλων, που σε όλες τις χώρες του κόσμου γίνεται αυτομάτως, ασχολούνται η πρυτανεία ενός ΤΕΙ, ένας δήμος», η Ελληνική Αστυνομία, η εισαγγελία (και το καλύτερο!) για να μη δοθεί τελικώς λύση.
Γράφαμε το Σάββατο (16.3.2019) για το «Ασυλο αδέσποτων», μια κωμική ιστορία στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπου για να περισυλλέξει τους αδέσποτους σκύλους ο Δήμος Κοζάνης ζήτησε την άρση του ακαδημαϊκού ασύλου. Συνεδρίασε το πρυτανικό συμβούλιο, αλλά έκανε την άρση κολοβή. Σύμφωνα με την απόφαση, οι υπάλληλοι του δήμου θα μπορούσαν να μπουν, αλλά όχι η αστυνομία. Επειδή όμως υπάρχουν πολλοί «μαχητικοί ζωόφιλοι», ο δήμος δεν μπαίνει χωρίς προστασία κι έτσι μαζί με τις ιδέες κυκλοφορούν ελεύθερα και τα αδέσποτα, κυνηγώντας και δαγκώνοντας περαστικούς. «Σαράντα επιθέσεις έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια», δήλωσε ο πρύτανης Στέργιος Γκανάτσιος.
Υπάρχει όμως και συνέχεια, που έδωσαν οι συνάδελφοι Δημήτρης Καμπουράκης και Στεφανία Κασίμη. Στη ραδιοφωνική εκπομπή τους (Real 18.3.2019) μίλησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Γρηγοριάδης, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο νομικός σύμβουλος του ΤΕΙ τους απείλησε με μήνυση για παραβίαση ακαδημαϊκού ασύλου εάν παρέμβουν αυτεπαγγέλτως στους χώρους του ιδρύματος.
Οι αρμόδιοι του δήμου απευθύνθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία και στην αρμόδια εισαγγελία για συνδρομή, την οποία δεν έλαβαν διότι επισήμως δεν είχαν έγγραφη άδεια «παραβίασης του ακαδημαϊκού ασύλου» και ανεπισήμως τούς είπαν «άσε που έχει και καταλήψεις στο ΤΕΙ». Οι καταλήψεις, ως γνωστόν, είναι ιερό πράγμα και δεν πρέπει να σκιάζονται από την παρουσία της αστυνομίας. Ακόμη και η θέα των αστυνομικών μπορεί να ταράξει τη μυσταγωγία της «αντίστασης», έστω και αν τα όργανα της τάξης είναι μακριά, έστω και αν δεν πάνε για τους αλύτρωτους καταληψίες, αλλά για τους αδέσποτους σκύλους.
Ετσι, λοιπόν, πρέπει να σημειώσουμε (συμπληρώνοντας το προχθεσινό άρθρο) «για μια απλή διαδικασία, την περισυλλογή αδέσποτων σκύλων, που σε όλες τις χώρες του κόσμου γίνεται αυτομάτως, ασχολούνται η πρυτανεία ενός ΤΕΙ, ένας δήμος», η Ελληνική Αστυνομία, η εισαγγελία (και το καλύτερο!) για να μη δοθεί τελικώς λύση.
Καταληψίες και σκύλοι είναι ελεύθεροι να αλέθουν στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που διαφυλάσσει ως κόρην οφθαλμού την «ελεύθερη διακίνηση των ιδεών τους».
Πριν γελάσουμε όμως, ας σκεφτούμε το ανατριχιαστικό. Αν γι’ αυτή την αυτονόητη και απλή διαδικασία γίνεται τέτοια ατελέσφορη φασαρία μπορούμε να φανταστούμε πώς λειτουργεί η ελληνική Πολιτεία όταν αντιμετωπίζει πιο σύνθετες προκλήσεις, όπως είναι μια πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης και κατευθύνεται προς το Μάτι. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εκατό νεκροί, αλλά με δεδομένα τον συντονισμό των υπηρεσιών που έχουμε και τις διάχυτες ιδεοληψίες, πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που δεν ήταν περισσότεροι. Διότι ήταν η θάλασσα που έσωσε κάποιους και σταμάτησε τη φωτιά και όχι το λατρεμένο μας κράτος.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 19.3.2019