Ό,τι ακούγαμε για τις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων, τα ξανακούμε τώρα με αφορμή την σύγκέντρωση για το Μακεδονικό.
«Ζητήσαμε από τον εισαγγελέα να διερευνήσει την ύπαρξη υλικού επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία, χημικών που απαγορεύονται από διεθνείς συμβάσεις και είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή, που οι αστυνομικές δυνάμεις κατά συρροή έρριψαν όλες αυτές τις ημέρες στο κέντρο της Αθήνας».
«Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αυθαίρετη και εκτεταμένη χρήση χημικών αερίων καταστολής από τους αστυνομικούς (…) Χημικών που έχουν απαγορευθεί από τη Συνθήκη της Γενεύης γιατί περιέχουν τα αέρια CS και CN, που προκαλούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχές. Πολλά, δε, από τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι απλώς δακρυγόνα αλλά πρόκειται για ισχυρά χημικά ασφυξιογόνα, ενώ πολλά από αυτά έχουν καρκινογόνο δράση».
Δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που σχίζουν τα ιμάτιά τους για την «αλόγιστη χρήση χημικών», προχθές στην πλατεία Συντάγματος; Οχι. Η πρώτη παράγραφος ανήκει στον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα την 1η Ιουλίου 2011 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «κατά αστυνομικών οργάνων και ιεραρχικών τους προϊσταμένων για εγκληματική συμπεριφορά». Η δεύτερη είναι ερώτηση που κατέθεσε ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (1.7.2011).
Τα δύο αποσπάσματα δεν παρατίθενται για να δείξουν άλλη μία kolotoumba του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το γεγονός ότι η ζωή μας κύκλους κάνει. Και το καλοκαίρι του 2011 οι «Αγανακτισμένοι» υπολόγιζαν 1.000.000 συγκεντρωμένους, σε μια πλατεία που χωράει μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα. Και τότε η συντριπτική πλειονότητα ήταν ειρηνικοί διαδηλωτές, αλλά ελάχιστοι προσπάθησαν να μπουκάρουν στο Κοινοβούλιο. Και τότε η αστυνομία έκανε δημοσιοϋπαλληλικά τη δουλειά της· αντί να απωθήσει με γκλοπ και ασπίδες τους ταραξίες –σκληρή δουλειά–, άρχισε να κάνει χρήση δακρυγόνων, που πέφτουν επί δικαίους και αδίκους. Και τότε «εισαγγελική παρέμβαση ζήτησε και ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης». Και τότε γίνονταν οι «εμβριθείς αναλύσεις» περί προβοκατόρων και του μηνύματος που ήθελε να στείλει η κυβέρνηση για να μην κατεβαίνει ο κόσμος στην πλατεία. Φυσικά και στις δύο διαδηλώσεις ήταν παρούσα η πασιονάρια κ. Αφροδίτη Μάνου, αν και όχι σε προβεβλημένο ρόλο όπως προχθές. Από κοντά και οι γνωστοί τροβαδούροι της Προόδου να ζητούν δημοψηφίσματα.
Το μόνο που δεν υπάρχει τώρα είναι το ποιητικό ταμπεραμέντο της Αριστεράς για να τιτλοφορήσει τα επεισόδια ως «28-29 Ιουνίου 2011: Οι ημέρες που δάκρυσε η Δημοκρατία», (left.gr), «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» (realDemocracy, 28.6.2011). Αλήθεια: πού χάθηκαν αυτά τα παιδιά της Αμεσης Δημοκρατίας, που κάποτε έκαναν μπλόκα στους δρόμους για να εμποδίσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 22.1.2019