Κόσμος μπαινοβγαίνει στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες στην οποία καταθέτει δηλώσεις το 2% του ελληνικού πληθυσμού.
Σε κάποιον ποδοσφαιριστή αποδίδεται η ρήση «να κάνουμε μια τριμελή επιτροπή με πέντε, έξι νοματαίους», αλλά μάλλον αυτή είναι και η κυβερνητική πολιτική σχετικά με την «Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», τη γνωστή επιτροπή για το «πόθεν έσχες». Να σημειώσουμε ότι όταν ανέλαβε η «λαοσωτήριος», η επιτροπή είχε επτά μέλη· τότε για πρώτη φορά συμμετείχε και η πρόεδρος της Βουλής, η θρυλική κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το 2016, τα μέλη έγιναν εννέα· ένας από τους δύο που προστέθηκε ήταν ο Συνήγορος του Πολίτη.
Το 2018, σύμφωνα με πρόταση νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα μέλη γίνονται έντεκα και αφαιρείται ο Συνήγορος του Πολίτη. Τη θέση του καταλαμβάνει η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, γνωστή από το πολυσχιδές έργο της και στις έρευνες για την τραγωδία στη Μάνδρα (24 νεκροί) και στο Μάτι (99 νεκροί). Το πόρισμά της σχετικά με την τελευταία τραγωδία αναμένεται.
Η νέα αύξηση των μελών της επιτροπής μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνεται η ελεγκτέα ύλη. Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, νέοι υπόχρεοι στην υποβολή «πόθεν έσχες» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων, οι εκδότες διαδικτυακών και έντυπων ενημερωτικών μέσων (και οι μπλόγκερ; οι ινφλουένσερ – θα μείνουν εκτός;), οι κατά νόμον αναπληρωτές των προϊσταμένων των δασαρχείων και των δασονομείων, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη καθώς και οι εισηγητές των Επιτροπών Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν και πάλι οι υπόχρεοι, οι οποίοι σήμερα είναι 173.369.
Αλλά πάλι, όταν η ίδια κυβέρνηση εξαίρεσε επιλεγμένες ομάδες δημoσίων και μη λειτουργών, ο αριθμός των μελών της επιτροπής δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε. Να θυμίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τον προηγούμενο νόμο 4389/2016 των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, διότι «η αρμοδιότητα της ως άνω Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης περιορίστηκε σημαντικά, εξαιρώντας πολλές κατηγορίες υπόχρεων (γενικοί και ειδικοί γραμματείς, πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι ΝΠΔΔ, δικαστικοί λειτουργοί, μέτοχοι τηλεοπτικών σταθμών, κ.λπ.)».
Δεν γνωρίζουμε πού το πάει η κυβέρνηση με την επιτροπή για τα «πόθεν έσχες», και πολύ φοβόμαστε ότι δεν ξέρει καν η ίδια. Γι’ αυτό και αυτοσχεδιάζει με βάση τη συγκυρία και τα βραχυπρόθεσμα κομματικά οφέλη· είναι χαρακτηριστικό ότι στον νέο νόμο προβλέπεται πως και οι «εν διαστάσει σύζυγοι είναι υπόχρεοι…». Το πρόβλημα, όμως, είναι πως κάνοντας λάστιχο την επιτροπή, προσθέτοντας και αφαιρώντας μέλη, ένας σημαντικός θεσμός διαφάνειας τραυματίζεται. Ενας θεσμός που πρωτοκαθιερώθηκε για «την προάσπιση της τιμής του πολιτικού κόσμου» κι έφτασε σήμερα σε μαζικό επίπεδο. Οι 173.369 υπόχρεοι αποτελούν περίπου το 2% του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 3.10.2018