Για την Αριστερά, ο καπιταλισμός είναι σαν εκείνο το αναψυκτικό που πάει με όλα. Φυσικά θα φταίει για τον σχολικό εκφοβισμό. Οπως διαβάζουμε, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας κ. Θανάσης Αλεξίου επεσήμανε ότι «η κυρίαρχη αντίληψη για τον “ενδοσχολικό εκφοβισμό” περιορίζεται στις συμπεριφορές και τις στάσεις των ατόμων και της οικογένειας, ενοχοποιώντας ουσιαστικά τη λαϊκή οικογένεια…». Ο κ. Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, αναρωτιέται: «Είναι ή δεν είναι απόρροια των ταξικών φραγμών στη μόρφωση η χαμηλή αυτοεκτίμηση, που όπως λένε σχετίζεται με το bullying;» (Ριζοσπάστης 29.3.2015).
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο καθοδηγητής του ΚΚΕ προκρίνει το… «ρωμαλέο μαθητικό κίνημα». Γράφει πως «απαιτείται η ίδια η λειτουργία, η πρακτική των λαϊκών οργανώσεων και κυρίως της νεανικής συλλογικότητας να δημιουργεί όρους αλληλεγγύης, απομόνωσης των όποιων ανάλογων συμπεριφορών, να μετουσιώνεται η δικαιολογημένη απέχθεια στο σύστημα σε οργανωμένη συλλογική πάλη. Μόνο μέσα από τους κόλπους του κινήματος μπορεί να γεννηθεί η υγιής αντίθεση στο όποιο bullying…».
Αλλά προς Θεού! Μη μιλήσουν τα παιδιά που υφίστανται bullying, διότι «στο όνομα της “αλληλεγγύης” και της “προστασίας” των παιδιών από όσα εκείνοι –αυθαίρετα– βαφτίζουν “βία”, επιχειρείται μια πραγματικά βρώμικη προσπάθεια να νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις το “κάρφωμα”, ο χαφιεδισμός, η καταστολή». «Αγαπητέ μου ρουφιάνε… Φέρε στον νου τον Εφιάλτη, τον Ισκαριώτη, τον κουκουλοφόρο, τον ψευδομάρτυρα…», που έλεγε και ο τραγουδοποιός κ. Διονύσης Τσακνής.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ένα άλλο στέλεχος της ΚΝΕ. Ο κ. Τάσος Γαλανόπουλος σαρκάζει τις συμβουλές προς τους γονείς για τον περιορισμό του φαινομένου: «Προς τους γονείς των μαθητών στο κάλεσμα κυριαρχεί μια λέξη: “Συνεργαστείτε” (με το σχολείο, τον διευθυντή κ.ο.κ). Με ύφος και τρόπο που παραπέμπει ευθέως στο… “να είστε συνεργάσιμοι με τις αρχές” (για το καλό σας πάντα)». Θεωρεί πως «ιδιαίτερος στόχος της προσπάθειας αυτής που εμφανίζεται με την προβιά της καταπολέμησης της ενδοσχολικής βίας είναι και η εξοικείωση των μαθητών, και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία, με το χαφιεδισμό και γενικότερα την καταστολή…» (Ριζοσπάστης 18.3.2012).
Από αυτή την Αριστερά ακούσαμε τρισχειρότερες παλαβομάρες. Το θέμα είναι η ιδεολογική επιρροή της. Δεν υπάρχει κάποια μέτρηση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις. Το κείμενο του κ. Γαλανόπουλου που θεωρεί «ρουφιανιά» την καταγγελία των φαινομένων bullying στον καθηγητή ή τον διευθυντή του σχολείου αναπαράγεται σε δεκάδες ιστοτόπους. Ακόμη και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής», που ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ!
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 11.7.2018