Το πολιτικό συμπέρασμα από την άρνηση της προλητικής πιστωτικής γραμμής είναι συντριπτικό για την κυβέρνηση: δεν διδάχθηκε τίποτε, δεν έμαθε τίποτε.
Οταν οι νουνεχείς, με πρώτο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλούσαν για την αναγκαιότητα της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης (με ευρωπαϊκά λεφτά) η κυβέρνηση έβγαζε αφρούς. Οχι πως αυτή η γραμμή θα άλλαζε κάτι ουσιαστικό στην οικονομία. Είναι, όπως προσφυώς τη χαρακτήρισε ο κ. Στέφανος Μάνος, σαν τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο· άχρηστη τις συντριπτικά περισσότερες φορές και χρήσιμη μόνο αν συμβεί κάτι κακό στον δρόμο, φταίει-δεν φταίει ο οδηγός.
Η άρνηση της κυβέρνησης είχε καθαρά μικροκομματικό και επικοινωνιακό σκοπό. Χαλούσε το πανηγύρι της καθαρής εξόδου που ετοιμαζόταν να στήσει. Ετσι, όταν ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η κυβέρνηση «δεν πρέπει να παραβλέπει το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει η προληπτική γραμμή στήριξης», διασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού, ο πρωθυπουργός απάντησε την επόμενη μέρα για «επιμονή από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώσει τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της» (4.3.2018).
Οι κύκλοι του Μαξίμου, που διαρκώς ζαλίζουν τον λαό και τα ΜΜΕ με την αμετροέπειά τους, ήταν χειρότεροι: «Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ηδη όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν» (22.12.2017).
Το ατύχημα δεν άργησε να έρθει και ήταν δίπλα μας στην Ιταλία. Οι ανερμάτιστοι λαϊκιστές δημιούργησαν πολιτική κρίση που τρομάζει τους επενδυτές για το μέλλον της Ευρωζώνης. Τα επιτόκια του Νότου άρχισαν να αυξάνονται και του ασθενέστερου κρίκου, δηλαδή της Ελλάδας, να καλπάζουν· το δεκαετές φλέρταρε το 5% τις προηγούμενες ημέρες. Η χώρα μας προς το παρόν έχει ζώνη ασφαλείας μέχρι τον Αύγουστο και μετά θέλει να «απελευθερωθεί», να βγει τις αγορές με ένα ισχνό «μαξιλάρι» από τους φόρους, λεφτά δηλαδή που έφυγαν από την αγορά. Κι όλα αυτά για ένα αδειανό πουκάμισο, για ένα βραχύχρονο επικοινωνιακό πανηγύρι.
Τώρα, ο εκλεκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης δεν την αποκλείει. Καλά κάνει, διότι μπαίνουμε σε ταραγμένα νερά, αλλά το πολιτικό συμπέρασμα είναι συντριπτικό για την κυβέρνηση: δεν διδάχθηκε τίποτε, δεν έμαθε τίποτε από το 2015, που είχε στήσει το σόου της περήφανης διαπραγμάτευσης με τα πουκάμισα έξω. Οπως τότε διαλαλούσε ότι «θα μας τα δώσουν, δεν τους συμφέρει να μη μας τα δώσουν», έτσι και τώρα διάβασε στραβά τη διεθνή πραγματικότητα. Και οι υπόλοιποι πληρώνουμε…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 1.6.2018