…ακόμη και στα ερευνητικά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δημοσιογράφων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πως δεν τους… προλαβαίνουμε σε ό,τι αφορά τις παρατυπίες, τα ρουσφέτια και τα σκάνδαλα. Κάθε λίγο και λιγάκι προκύπτει ένα συμβάν, που δείχνει την αναβίωση του παλαιοκομματικού συστήματος, στη χειρότερη μορφή του. Ακόμη και στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, ακόμη και στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.
Ο εν λόγω οργανισμός έκανε στις 26.1.2018 πρόσκληση για χρηματοδότηση ερευνητικών έργων στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας «Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας» με καταληκτική ημερομηνία τις 30.3.2018. Ηρθε η 30ή Μαρτίου, απήλθε και εντελώς ξαφνικά δύο και κάτι εβδομάδες μετά, στις 16 Απριλίου, η ΓΓΕΤ βγάζει νέα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δίνεται «η δυνατότητα, σε όσους δυνητικούς δικαιούχους δεν μπόρεσαν λόγω προβλήματος να ολοκληρώσουν την υποβολή της αίτησής τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), να οριστικοποιήσουν την ηλεκτρονική υποβολή της για τη Δράση Εθνικής Εμβέλειας “Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας”, την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018».
Τι συνέβη αυτές τις δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας, για να δοθεί παράταση 16+2 ημερών; Η ΓΓΕΤ φυσικά δεν εξηγεί. Λέει ότι κάποιοι «λόγω προβλήματος» δεν μπόρεσαν να καταθέσουν εγκαίρως τις αιτήσεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων λειτουργούσε κανονικά. Δεν ήταν δα και τόσο πολλές οι αιτήσεις, αλλά αλίμονο αν υπήρχε ηλεκτρονικό πρόβλημα και στον οργανισμό που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής αναβάθμισης της χώρας. Επομένως, τι πρόβλημα υπήρχε, το οποίο ανακάλυψε με δύο εβδομάδες καθυστέρηση η Γενική Γραμματεία; Ψυχολογικό; Αφηρημάδας; Κάποιοι ξεχάστηκαν και δεν κατέθεσαν εγκαίρως τις προτάσεις και η γεμάτη κατανόηση ΓΓΕΤ αποφάσισε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία;
Μπορούμε να υποθέσουμε πολλά για το μυστηριώδες αυτό «πρόβλημα», αλλά η εξήγηση που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι το ρουσφέτι σε κάποιους ημετέρους. Αυτό φυσικά θα φανεί στο χειροκρότημα, όταν δηλαδή ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και πιθανότατα θα δούμε κάποιον από τους καθυστερημένους να κερδίζει το έργο.
Θα περιμένουμε να δούμε, αλλά υπάρχει και μία άλλη κρίσιμη παράμετρος. Σε τέτοιες ανταγωνιστικές διαδικασίες, οι 18 επιπλέον ημέρες αποτελούν πλεονέκτημα των ασυνεπών έναντι εκείνων που δεν είναι παρατρεχάμενοι της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛικής εξουσίας, αφού τυπικώς υπάρχει χρόνος για καλύτερη προετοιμασία της πρότασης. Ποιος είπε ότι η συνέπεια μένει ατιμώρητη και πως το κομματικό κράτος έχει οριστικώς πεθάνει;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 21.4.2018