Λένε ότι η αγορά σπαταλά με στόχο το κέρδος. Σε αντίθεση, προφανώς, με την κεντρικώς σχεδιαζόμενη Νομική Σχολή Πατρών.
Ενα από τα βασικά επιχειρήματα κατά της ελεύθερης αγοράς είναι η σπατάλη πόρων που αναγκαστικώς κάνει. Διάφοροι κρατικοσοσιαλιστές ισχυρίζονται ότι οι επιχειρηματίες με τις επιλογές τους προχωρούν σε αχρείαστες για την κοινωνία επενδύσεις, αφού έχουν ως μόνο κίνητρο το κέρδος και όχι το κοινό καλό, όπως οι άλλοι. Γι’ αυτό χρειάζεται ένας λαμπρός νους, σαν του κ. Κώστα Γαβρόγλου, να σχεδιάσει προσεκτικά το μέλλον και να ιδρύσει π.χ. μια Νομική Σχολή στην Πάτρα, ή άλλων κεντρικοσχεδιαστών να διασπείρουν τμήματα των ΑΕΙ σε κάθε λόγγο και ραχούλα της χώρας.
Η ζωή και η ΕΣΣΔ απέδειξαν ότι ο κεντρικός σχεδιασμός αφήνει πίσω του αχρείαστους, όσο και δαπανηρούς οργανισμούς, κτίρια-φαντάσματα και κοινωνικά ερείπια. Κι αυτό, διότι, παρά την αριστερή προπαγάνδα, οι κρατικοσοσιαλιστές σχεδιάζουν επίσης με μόνο στόχο το κέρδος. Οχι το άμεσο οικονομικό, όπως οι καπιταλιστές, αλλά το έμμεσο το πολιτικό. Αυτό προσφέρει πολλά οφέλη, μεταξύ αυτών και οικονομικά.
Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά. Ενώ οι επιχειρηματίες επενδύουν τα δικά τους λεφτά, οι Γαβρόγλου τα δικά μας. Οταν αποτυγχάνουν οι καπιταλιστές, έχουν κόστος. Οταν αποτυγχάνουν οι κρατικοσχεδιαστές, έχουν δικαιολογίες: την κοινωνική δικαιοσύνη, την περιφερειακή ανάπτυξη, την Παιδεία του λαού κ.λπ. Ο Ντόνανλτ Τραμπ έκανε ιδιωτικό πανεπιστήμιο και έχασε τα λεφτά του. Ο κ. Γαβρόγλου θα κάνει ακόμα μία αχρείαστη σχολή και θα κλαίμε τα λεφτά μας. Και δεν είναι μόνο το κόστος ίδρυσης. Στις ΗΠΑ, όπου ανθεί η μη κρατική μη κερδοσκοπική ανώτατη Παιδεία, πολλοί δοκίμασαν να κάνουν κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Είδαν κι απόειδαν ότι η ανώτατη εκπαίδευση δεν προσφέρει τα προσδοκώμενα κέρδη και τα έκλεισαν. Στην Ελλάδα συντηρούμε δεκάδες σχολές με δύο έως πέντε φοιτητές, αφού τα κορόιδα πληρώνουν. Αν κάποιοι αναρωτιούνται ποια είναι τα κορόιδα, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη.
Το Trump University (ή Trump Entrepreneur Initiative LLC), που λειτούργησε μεταξύ 2005-2010, ήταν ένα κερδοσκοπικό ίδρυμα για την εκπαίδευση στελεχών στην αγορά ακινήτων. Οταν σταμάτησε τη λειτουργία του, αναγκάστηκε με δικαστική απόφαση να πληρώσει 25 εκατομμύρια αποζημιώσεις στους πρώην φοιτητές του διότι δεν προσέφερε όσα διαφήμιζε. Στην Ελλάδα, φυσικά, άνεργοι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής Πατρών δεν θα μπορούν να προσφύγουν σε κανένα δικαστήριο για να αποζημιωθούν για τα χρόνια και τα λεφτά που έχασαν· κοστίζει πολλά λεφτά στις οικογένειες των φορολογουμένων η «δωρεάν Παιδεία». Κι αν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη (λέμε τώρα!) και δικαιωθούν (ξαναλέμε τώρα!), ποιος νομίζετε ότι θα πληρώσει τις αποζημιώσεις; Ο κ. Γαβρόγλου και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα καρπωθούν τις ψήφους; Αν κάποιοι αναρωτιούνται, ας ξανακοιταχτούν στον καθρέφτη.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 11.4.2018