Υπάρχει κάποιος που κατάλαβε ποιες εκδρομές απαγορεύει ο πολυχρονεμένος μας αφέντης της Παιδείας και –κυρίως– για ποιον λόγο;
Υπάρχει κάποιος που κατάλαβε ποιες εκδρομές απαγορεύει ο πολυχρονεμένος μας αφέντης της Παιδείας και –κυρίως– για ποιον λόγο; Το κατά Βαρουφάκη «αριστερό τσούρμο» εμφανίστηκε και σε αυτό το θέμα με πολλές γραμμές και περισσότερες δικαιολογίες. Ο υπουργός διά του γραφείου Τύπου ανακοίνωσε πως «είναι η γενική διαπίστωση ότι οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού. Εξαιτίας αυτού η διοργάνωση τέτοιων εκδρομών βιώνεται τραυματικά από τα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των συμμαθητών/τριών τους (…) κρίθηκε αναγκαίο να προστατευθούν από τέτοιες πικρίες οι μαθητές και οι μαθήτριες των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα» (4.1.2018).
Την ίδια μέρα ο ένας υφυπουργός του δήλωνε ότι δεν θέλει να προστατεύσει τα παιδιά από τις πικρίες αλλά από τις ακολασίες· γι’ αυτό μάλλον εξαιρέθηκαν ρητώς από την απαγόρευση «τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων». «Δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες, να πηγαίνουν πριν και μετά. Να κάτσουν στο ξενοδοχείο και να διαβάζουν», είπε σε άπταιστα καλιαρντά ο αρμόδιος για τη μόρφωση των παιδιών (μην το ξεχνάμε αυτό) κ. Κώστας Ζουράρις. Ο άλλος υφυπουργός, κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, την ίδια μέρα δήλωσε ότι «οι πενθήμερες εκδρομές της Τρίτης Λυκείου γίνονται με βασικό στόχο τα παιδιά να ξενυχτήσουν».
Τελικώς, η πολιτική του υπουργείου Παιδείας και σε αυτό το θέμα είναι «ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή». Κι αυτό διότι μετά τον θόρυβο για την απαγόρευση των εκπαιδευτικών ταξιδιών στο εξωτερικό το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι «πενθήμερες εκδρομές της Τρίτης Λυκείου (αυτές δηλαδή που «γίνονται με βασικό στόχο τα παιδιά να ξενυχτήσουν») επιτρέπεται να γίνονται και στο εξωτερικό χωρίς να «κρίνεται αναγκαίο να προστατευθούν από τέτοιες πικρίες οι μαθητές και οι μαθήτριες των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα… [επειδή] οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού».
Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι έλαβε υπόψη ότι «είναι πάμπολλες και ποικίλες οι εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών», ενώ ο έμπειρος της πιάτσας κ. Ζουράρις (και υφυπουργός Παιδείας, μην το ξεχνάμε αυτό) συμπλήρωσε: «Εχω δει το βράδυ, κάπου μετά το Πάσχα, να περιφέρονται ασκόπως διάφορα μικρά παιδάκια ανήλικα, 15-16 ετών, στα Λαδάδικα και να ψάχνουν να βρουν σε ποιο κωλάδικο θα μπουν»…
Ενα είναι σίγουρο: αυτοί που απαρτίζουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορούν ούτε μεταξύ τους να συνεννοηθούν. Θα χαράξουν πολιτική για την Παιδεία;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 9.1.2018