Το «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» πήγε διακοπές κι αλωνίζουν οι τραμπούκοι και ληστές στα ελληνικά πανεπιστήμια;
Εκείνο το «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» πού είναι; Πήγε διακοπές κι αλωνίζουν οι τραμπούκοι και ληστές στα ελληνικά πανεπιστήμια; Οπως διαβάζουμε, την Τετάρτη (20.12.2017) λίγο μετά τις 9 το βράδυ, άγνωστοι φορώντας κουκούλες μπήκαν στο κτίριο της διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ανέβηκαν στον 3ο όροφο όπου με σφυριά και λοστούς προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, έσπασαν τζάμια και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ πέταξαν και μπογιές. Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί στο ΠΑΜΑΚ και την προπερασμένη Πέμπτη (14.12.2017). Το περασμένο Σάββατο (16.12.2017) δεκαπέντε κουκουλοφόροι μπούκαραν στη Νομική όπου μια θεατρική ομάδα φοιτητών έκανε πάρτι και, χρησιμοποιώντας σιδερόβεργες, σφυριά και λουκέτα από μοτοσικλέτες, τραυμάτισαν τέσσερις φοιτητές κι άρπαξαν τις εισπράξεις. Δεν λέει να τελειώσει κι εκείνος ο διάλογος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τις συλλογικότητες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των Εξαρχείων να μένουν απροστάτευτοι. Διάφορα καλόπαιδα πάνε στην περιοχή για να γλεντήσουν με μολότοφ και φωτοβολίδες σε ζωντανούς στόχους.
Βεβαίως, παραβατικότητα υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο στην Ελλάδα έχει πολιτική λεοντή και μόνο στην Ελλάδα είναι προκλητικά ατιμώρητη. Οι πάσης φύσεως «Ρουβίκωνες» ξέρουν ότι θα κάνουν το κομμάτι τους χωρίς να συλληφθούν. Αν συλληφθούν, θα υπάρχει κάποιο μεγαλοστέλεχος της κυβέρνησης να τους αφήσει ελεύθερους, όπως παρατύπως έκανε ο πρόεδρος της Βουλής. Ακόμη κι αν δεν αφεθούν ελεύθεροι, θα δικαστούν και θα δηλώσουν άγνοια του νόμου, και θα αθωωθούν όπως έγινε το 2009 στην Ξάνθη, όπου αθωώθηκαν έξι νεαροί οι οποίοι άρπαξαν από τον γιακά τον αντιπρύτανη κι «έχτισαν» το γραφείο του. Ο εισαγγελέας της έδρας διαπίστωσε ότι «τα αδικήματα της άσκησης βίας και της διατάραξης οικιακής ειρήνης έχουν αντικειμενικά διαπραχθεί». Παρ’ όλα αυτά, οι έξι «χτίστες» αθωώθηκαν διότι, σύμφωνα με το δικαστήριο, είχαν άγνοια νόμου.
Κάτι αντίστοιχο έγινε προχθές στην Κρήτη. Μετά έξι χρόνια έγινε η δίκη των 12 φοιτητών που κράτησαν ομήρους επί δεκάωρο είκοσι καθηγητές, διότι οι τελευταίοι το 2011 αρνήθηκαν να παρανομήσουν, δηλαδή να κάνουν εξεταστική αφού είχε χαθεί το εξάμηνο. Οι απειλές και ο διά της βίας εγκλεισμός 20 ανθρώπων μέχρι τα χαράματα –«ούτε νερό δεν μας άφηναν να πιούμε αν δεν ικανοποιούσαμε τα αιτήματά τους», είπε ένας από τους ομήρους– ήταν για τον εισαγγελέα της έδρας μια απλή «διαφορά» και αυτές οι διαφορές πρέπει να λύνονται μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και να μη φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες!
Επομένως, αυτό που πρέπει να περιμένουμε το νέο έτος είναι πολύ περισσότερες τέτοιες «διαφορές», βανδαλισμούς και ληστείες, αφού είναι τζάμπα και μάλιστα με δικαστική βούλα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 22.12.2017