Κάποτε η Αριστερά χαρακτήριζε τη στοχοποίηση ανθρώπων για «αντιπατριωτική στάση» ως φασιστική πρακτική.
Η λέξη «μυστικοσύμβουλος» ακούγεται ωραία. Εχει εκείνη την αύρα της συνωμοσιολογίας που κάνει κάθε ανάγνωσμα ελκυστικό. Εχει επίσης και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό, πολύτιμο για όσους το χρησιμοποιούν. Είναι απρόσβλητο στην κριτική. Δεν είναι συκοφαντικός χαρακτηρισμός για να περάσει τη βάσανο ενός δικαστηρίου. Οποιος τον χρησιμοποιεί δεν έχει την ανάγκη να τον επιβεβαιώσει κι όποιος τον λούζεται δεν μπορεί να τον διαψεύσει. Οταν μάλιστα κάποιος «φέρεται να είναι μυστικοσύμβουλος…», τότε δεν υπάρχει καν περιθώριο συζήτησης.
Ετσι, η κ. Μιράντα Ξαφά δεν μπορεί να αποδείξει πως δεν είναι ο ελέφαντας που την παρουσιάζει σε σκοτεινό φόντο η «Εφημερίδα των Συντακτών» και με τον εθνικοπατριωτικό τίτλο «Σαμποτάζ στο Λονδίνο. Η Μιράντα Ξαφά παρουσίασε σε επενδυτές ζοφερή την κατάσταση της οικονομίας μας». Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα γράφει: «Η κ. Μιράντα Ξαφά, η οποία φέρεται ως μυστικοσύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη, σε συνάντησή της την Παρασκευή με επενδυτές στο Λονδίνο, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφάνισε την Ελλάδα να βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης… Αν κάποιος ήθελε να προκαλέσει ζημιά στη χώρα, τι διαφορετικό θα έκανε, άραγε;» («Εφ. Συν.» 15.11.2017). Το σωστό ερώτημα όμως είναι άλλο: Πόσο πιο εθνικοπατριωτικά θα λαλήσει πια αυτή η Αριστερά;
Βεβαίως, η εχθρός του έθνους μπορεί να φέρει προς υπεράσπισή της τον Διονύσιο Σολωμό, που ήθελε εθνικόν να είναι το αληθές, αλλά και προηγούμενες προβλέψεις της. «Από τότε που η κυβέρνηση έκανε λόγο για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα στράβωσε το πράγμα (…) Χωρίς να έχει καθαρή πρόταση, με πολιτικές προτεραιότητες, έκανε λάθος ανάγνωση (…) και από κει και πέρα μας πήρε ο κατήφορος…» έλεγε η κ. Ξαφά στον ΣΚΑΪ (29.11.2014), όχι για την καθαρή έξοδο που υπόσχεται η λαοσωτήριος κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αλλά για την προηγούμενη του κ. Αντώνη Σαμαρά. «Από την αρχή της κρίσης ο φορολογικός νόμος έχει αλλάξει δέκα φορές, ενώ ο νόμος για τα αυθαίρετα έντεκα! Πώς να υπάρξουν επενδύσεις και ανάπτυξη σε αυτό το περιβάλλον;» (Επίκαιρα 3.1.2013).
Κάποτε η Αριστερά χαρακτήριζε τη στοχοποίηση ανθρώπων για «αντιπατριωτική στάση» ως φασιστική πρακτική. Οχι παλιά, αλλά το 2013. Τότε το ημιεπίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ left.gr έγραφε ότι «ο Μουρούτης αναζητεί… αντεθνικώς δρώντες. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού χαρακτηρίζει αντεθνική θέση (!) την αμφισβήτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος… Στοιχιζόμενος στη γραμμή Σαμαρά, ο Γ. Μουρούτης επενδύει τον μνημονιακό αυτοσκοπό επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος (με κάθε κόστος) με ακροδεξιάς κοπής επιχειρήματα του στυλ “ή μαζί μας ή εναντίον μας”» (11.11.2013). Παραπροπέρσινα, ξινά σταφύλια, που θα ’λεγε κι ένας πρώην υφυπουργός…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 16.11.2017