Η οικολογική τρομοκρατία στην Ελλάδα έχει ιστορία.
Η προκήρυξη μπορεί να προκαλεί θυμηδία, αλλά πρέπει να την προσέξουμε, διότι η οικολογική τρομοκρατία αποτελεί πραγματικότητα στη χώρα και μέχρι τώρα δεν την προσέξαμε. Ετσι προχθές, δύο οργανώσεις οικομηδενιστών ανέλαβαν με προκήρυξη την ευθύνη για επίθεση σε ένα… κρεοπωλείο. «Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου της 21ης Οκτώβρη επιτεθήκαμε με σφυριά στο κρεοπωλείο “ο Γιάννης” στην οδό Καλλιδρομίου 51 στα Εξάρχεια, σπάζοντας την τζαμαρία του πτωματοπωλείου και προκαλώντας φθορές στο φορτηγό μεταφοράς (σκίσιμο λάστιχων και σπάσιμο τζαμιών). Η πράξη μας αυτή είναι μία μικρή ανταπόδοση στη βία στην οποία συμμετέχει έμπρακτα κάθε κρεοπώλης. Ποσώς μας ενδιαφέρει αν ο ιδιοκτήτης είναι μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας ή αν “ζει από αυτό” εφόσον οι επιλογές του βασίζονται στην αντικειμενοποίηση και την εκμετάλλευση άλλων αισθανόμενων όντων. Το ίδιο μίσος τρέφουμε και για όσους επιλέγουν να εργαστούν σε τέτοιους χώρους με τη γελοία δικαιολογία “δεν είχα άλλη επιλογή”…». Υπογραφή: Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων (ALF), Αντισπισιστικός Πυρήνας Σφυροφόρων Καταδρομέων.
Η πρώτη οργάνωση είναι διεθνής και λειτουργεί περίπου όπως το ISIS. Αναλαμβάνει την ευθύνη διάφορων επιθέσεων, παρόλο που δεν συμμετέχει σε αυτές. Το Animal Liberation Front λειτουργεί ως γραφείο Τύπου διάφορων πικραμένων από τον πολιτισμό ομάδων. «Κάθε πυρήνας είναι ανώνυμος», γράφουν οι ίδιοι στον διαδικτυακό τους τόπο, «όχι μόνο στο κοινό, αλλά και μεταξύ τους… δεν υπάρχει κεντρική οργάνωση ή ηγεσία που συνδέει τους πυρήνες μεταξύ τους». Κάθε πράξη βανδαλισμού γίνεται αποδεκτή αρκεί να πληρούνται τέσσερα κριτήρια: 1) Η δημιουργία μέγιστων οικονομικών ζημιών σε εκείνους που κερδίζουν από την καταστροφή της φύσης ή την εκμετάλλευση των ζώων. 2) Η αποκάλυψη και η εκπαίδευση του κοινού για την καταστροφή ή την εκμετάλλευση των ζώων. 3) Η λήψη όλων των μέτρων για την αποφυγή βλάβης σε οποιοδήποτε ζώο, ανθρώπινο ή μη. 4) Να είναι… χορτοφάγοι.
Στον διαδικτυακό του τόπο, το ALF κατηγοριοποιεί τις επιθέσεις ανάλογα με τη βαρύτητά τους (Απλές ενέργειες, Πράξεις ακτιβισμού, Επιθέσεις σε εργαστήρια κ.λπ.) αλλά και ανά χώρα. Στον κατάλογο αναφέρεται και η Ελλάδα (την κατατάσσουν μάλιστα στην Ανατολική Ευρώπη) όπου καταγράφονται διάφορες επιθέσεις σε κρεοπωλεία και… ιχθυοπωλεία, εμπρησμοί αυτοκινήτων και καταστημάτων, και πολλά –μα πάρα πολλά– γκράφιτι.
Το 2007 επιτέθηκαν στον Κυνηγετικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης και η κατακλείδα της προκήρυξης ήταν «Κυνηγοί, η επόμενη σφαίρα θα είναι στα κεφάλια σας». Το 2008 επιτέθηκαν στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, επειδή, όπως λένε, έκαναν πειράματα με ζώα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, τον Αύγουστο του 2010 και τον Σεπτέμβριο του 2012 επιτέθηκαν σε φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Την τελευταία φορά η οργάνωση Αντισπισιστική Δράση ανάρτησε στο Διαδίκτυο μια προκήρυξη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την απελευθέρωση 60.000 ζώων μινκ από εκτροφεία της Σιάτιστας και της Καστοριάς. «Αποφασίσαμε να χτυπήσουμε τη βιομηχανία γούνας και ειδικότερα τις σιχαμένες “πόλεις της γούνας” Σιάτιστα και Καστοριά… Είμαστε ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και τη φυλάκιση που αυτός ο πολιτισμός έχει δημιουργήσει απέναντι σε κάθε ζωντανό ον. Σε αυτές τις απελπισμένες μέρες ακόμα παλεύουμε για την ελευθερία. Να τρώτε βίγκαν στα οδοφράγματα».
Τον Απρίλιο του 2014 έγινε επίθεση στη «Θεσσαλική Κρεαταγορά» του Βόλου σπάζοντας την τζαμαρία, βάφοντας και προκαλώντας ζημιές στο φορτηγό μεταφοράς. Το Πάσχα του 2015 έκαψαν τρία αυτοκίνητα μιας εταιρείας πουλερικών, έχοντας όμως ανάμεικτους στόχους: την απελευθέρωση συλληφθέντων μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς», την απαγόρευση χρήσης του DNA ως αποδεικτικού στοιχείου, την εξόρυξη στις Σκουριές και την… κρεατοφαγία. Τον Ιανουάριο του 2017 μια οργάνωση διακίνησε προκήρυξη λέγοντας ότι τοποθέτησε δηλητηριασμένα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, επειδή, όπως ισχυρίζονται, κάποιες εταιρείες «ρυπαίνουν, αποψιλώνουν δάση, εκμεταλλεύονται τα ζώα». Τον Μάιο του 2017 μια άλλη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη εμπρησμού σε σφαγείο της Καβάλας.
Το πρόβλημα της οικολογικής τρομοκρατίας είναι διεθνές, αν και στο εξωτερικό δεν απαντώνται συχνά επιθέσεις σε… συνοικιακά κρεοπωλεία. Γράφαμε και παλαιότερα («Οι εξτρεμιστές με τα πράσινα», Καθημερινή 12.09.2010) πως «ο οικολογικός εξτρεμισμός ξεπήδησε μέσα από τις νόμιμες και μαζικές οικολογικές οργανώσεις, από ανθρώπους που θεώρησαν ότι η ακτιβιστική και πολιτική δράση είναι ανεπαρκής για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Διακηρυγμένος στόχος τους είναι να «χτυπήσουν τον καπιταλισμό εκεί που πονάει περισσότερο: στο πορτοφόλι του». H αριστερή τους όμως φρασεολογία κρύβει έναν θρησκευτικό ζηλωτισμό, κατά τον Μπρον Τέιλορ, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσκιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι οικοτρομοκράτες λειτουργούν με τρεις αρχές: 1) Τα οικοσυστήματα έχουν έμφυτη αξία που δεν μπορεί να κριθεί με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες. 2) Η ανθρώπινη δράση οδηγεί τη Γη σε καταστροφή. 3). Η πολιτική δράση είναι ανεπαρκής για συνολικές κοινωνικές αλλαγές». Κατά τον ίδιο, οι οργανώσεις διακρίνονται για τον πολιτικό τους κυνισμό. «Δεν ενδιαφέρονται καν να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη προς κάποιους περιβαλλοντικούς σκοπούς. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν εκείνες τις καταστάσεις ώστε να είναι οικονομικά ζημιογόνο για τις επιχειρήσεις ξυλείας να κόβουν δένδρα ή για τις κατασκευαστικές εταιρείες να χτίζουν μέσα στα δάση».
Βέβαια, όσες είναι οι πράξεις τόσα είναι και τα κίνητρα (αν εξαιρεθούν φυσικά οι περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης και δυσαρεστημένων υπαλλήλων). Κάποιοι περιορίζονται στην απελευθέρωση ζώων από φάρμες εκτροφής και ερευνητικά εργαστήρια για «λόγους ανθρωπισμού». Κάποιοι άλλοι προχωρούν σε καταστροφές υλικού πλούτου με σαφή αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα. Κάποιοι άλλοι προχωρούν σε εμπρησμούς εργαστηρίων βιοτεχνολογίας ή καταστροφή φυτειών που σαφώς έχουν αντιτεχνολογικό χαρακτήρα. Το νήμα που συνδέει αυτές τις πράξεις είναι μια «ιδεολογία της αποκάλυψης» που θέλει το τέλος της Γης κοντά και γι’ αυτό κάτι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα. H μεγάλη πλειονότητα όμως των πράξεων δείχνει κάποιο «άγχος τεχνολογικής προόδου».
Αυτό φαίνεται και από τα συνθήματα που πληθαίνουν στους δρόμους της Αθήνας: «Ούτε εξορύξεις, ούτε τουρισμός, μηχανή θανάτου ο πολιτισμός»· «Φωτιά στο τεχνοβιομηχανικό σύστημα»· «Ενάντια στη μαζική σφαγή ζώων και τον καταναλωτισμό»· «Φωτιά στα θεμέλια του πολιτισμού»· «Είμαστε απολίτιστοι για τον πολιτισμό σας»· «Ο ζωολογικός κήπος διδάσκει εγκλεισμό» και πολλά, πολλά άλλα.
Το θέμα είναι ότι και αυτά τα κρούσματα ανομίας πληθαίνουν ανεμπόδιστα στην Ελλάδα. Υπάρχουν βεβαίως κάποιες αντιδράσεις, αλλά αυτές είναι περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα. Οπως π.χ. ότι ο κρεοπώλης της Καλλιδρομίου, το κατάστημα του οποίου έσπασαν οι οικομηδενιστές, ήταν στο κίνημα και «είναι αλληλέγγυος στους πολιτικούς κρατούμενους. Εμπρακτα».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 29.10.2017