Οι υπέρογκες προμήθειες πρέπει να λογίζονται ως οιονεί φόρος υπέρ τραπεζών.
Το να πληρώνει κάποιος τους φόρους του με μετρητά είναι σπατάλη χρόνου. Και για τον ίδιο και για τους τραπεζικούς υπαλλήλους που διεκπεραιώνουν τη συναλλαγή. Βεβαίως, κάποιος μπορεί να έχει άπλετο χρόνο και να περιμένει στην ουρά, να καταθέσει τα χαρτιά, να πληρώσει, να πάρει επιπλέον χαρτιά κ.λπ. Οι τράπεζες, όμως, δεν έχουν την πολυτέλεια να απασχολούν υπαλλήλους για κάτι που μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο χρόνος των υπαλλήλων είναι κόστος για τις επιχειρήσεις και από την άποψη αυτή είναι πολύ λογική η απόφαση του του διοικητή της ανεξάρτητης αρχής κ. Γιώργου Πιτσιλή, να «τιμωρήσει» εκείνους που θα πληρώνουν τους φόρους τους με μετρητά.
Αν θέλουμε να ακριβολογήσουμε δεν πρόκειται για τιμωρία. Απλώς το κράτος δεν χρεώνεται την προμήθεια για πληρωμή φόρων με μετρητά, αλλά θα συνεχίσει να το κάνει με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Η χρέωση προμήθειας για συναλλαγές με μετρητά στα γκισέ των τραπεζών έχει λογική. Οι υπέρογκες, όμως, προμήθειες για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι εντελώς παράλογες. Αν κάποιος θέλει να μεταφέρει με τον κλασικό τρόπο 100 ευρώ από μία τράπεζα σε κάποια άλλη πρέπει να απασχολήσει δύο υπαλλήλους. Θα πρέπει δηλαδή να πάει στο γκισέ της α΄ τράπεζας να πάρει μετρητά 100 ευρώ και κατόπιν να πάει στο γκισέ της β΄ τράπεζας και να τα καταθέσει. Αυτό, αν και κοστίζει στις τράπεζες, γίνεται αδαπάνως. Αντιθέτως, αν η συναλλαγή γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς κόστος για τις τράπεζες οι συναλλασσόμενοι θα πληρώσουν σε προμήθειες 5 ευρώ!
Κατανοούμε ότι οι τράπεζες έχουν ανάγκες (ειδικά μετά τη λαίλαπα της διαπραγμάτευσης με τα πουκάμισα έξω) και κάπως πρέπει να ζήσουν. Αλλά πρέπει να ζήσουν και οι μικρομεσαίοι που αναγκάζονται να πληρώνουν 1,5-2% του τζίρου τους για τις συναλλαγές με τις κάρτες. Και επειδή λόγω capital controls οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι πλέον υποχρεωτικές, οι υπέρογκες προμήθειες πρέπει να λογίζονται ως οιονεί φόρος υπέρ τραπεζών. Είπαμε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, αλλά όχι διά των προμηθειών! Μην αναφερθούμε και στη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων, χορηγήσεων…
Το τραπεζικό σύστημα έχει κομβικό ρόλο στην οικονομία· είναι η καρδιά που την τροφοδοτεί με αίμα. Εχει επίσης σημαντικό ρόλο και στη μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή. Φυσικά μια τράπεζα πρέπει να παίρνει προμήθεια και από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, διότι έχει υπολογιστικά συστήματα τα οποία πρέπει να συντηρηθούν, να αποσβεστούν, να ανανεωθούν. Δεν πρέπει όμως να τιμωρεί (χωρίς εισαγωγικά αυτή τη φορά) όσους συναλλασσομένους θέλουν να χρησιμοποιούν τα νέα εργαλεία εξοικονομώντας για τους ίδιους χρόνο και για τις τράπεζες χρήμα. Το ύψος των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι βλαπτικό. Και για τους εμπόρους αλλά μακροπροθέσμως και για τις τράπεζες και για την οικονομία.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 30.7.2017