Το κυνήγι στρατιωτών, αλβανικής, τουρκικής κ.ά. καταγωγής.
Η εποχή του μακαρθισμού ήταν μία από τις σκοτεινές σελίδες της αμερικανικής δημοκρατίας. Λίγο ο φόβος των πολιτών για την ΕΣΣΔ που είχε αποκτήσει την ατομική βόμβα, λίγο οι αρρωστημένες φιλοδοξίες μπαταχτσήδων πολιτικών, λίγο οι υπερβολές (λόγω ανταγωνισμού) των ΜΜΕ της εποχής, έστρωσαν το έδαφος σε ένα κυνήγι μαγισσών που το πλήρωσαν πολλοί. Αρκούσε η υποψία ότι κάποιος ήταν «κόκκινος» και μια πρόσκληση στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Τζόζεφ Μακάρθι, για να μείνει κάποιος άνεργος. Περίπου 12.000 Αμερικανοί απολύθηκαν. Δεν ήταν μόνο καλλιτέχνες του Χόλιγουντ, αλλά και συγγραφείς, καθηγητές ΑΕΙ, διπλωμάτες, ακόμη και στρατιωτικοί. Κάποιοι συνδικαλιστές φυλακίστηκαν…
Κάτι ανάλογο του μακαρθισμού ζουν τώρα οι Ενοπλες Δυνάμεις. Ετσι, πριν από μερικές μέρες κάποιοι ανακάλυψαν το σχέδιο του αλβανικού εθνικισμού αναρτημένο στο Facebook. Ηταν πέντε φαντάροι που έκαναν με τα χέρια τους κάτι σαν πεταλούδα, ή κάτι σαν αετό. Τώρα οι δικτυακοί τόποι που ασχολούνται με τα στρατιωτικά πήραν σβάρνα τις φωτογραφίες για να βρουν κι άλλους εχθρούς του έθνους που είναι κρυμμένοι στο Facebook. Ο κόπος τους δεν πάει χαμένος, διότι μόλις προχθές ανακαλύφτηκε άλλος ένας στρατιώτης να κάνει με τα χέρια του το σχήμα του αετού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κ. Πάνου Καμμένου ψάχνουν να βρουν αν είναι αλβανικός αετός, για να τιμωρήσει τον στρατιώτη παραδειγματικά ή αν είναι βυζαντινός για να τον παρασημοφορήσει. Ενας άλλος διαδικτυακός τόπος –ντυμένος κι αυτός στο χακί– ανακάλυψε και Γκρίζο (τουρκικό) Λύκο στο στράτευμα. Οπως πάμε είναι θέμα ωρών να βρεθούν και οι τζιχαντιστές, που προανήγγειλε χθες με το πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Ελεύθερη Ωρα».
Τον Απρίλιο του 1954 στο στόχαστρο του γερουσιαστή Μακάρθι είχε μπει ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος εκπροσωπείτο στις ακροάσεις της επιτροπής από τον δικηγόρο Τζόσεφ Γουέλς. Ο Μακάρθι ρώτησε τον δικηγόρο αν στο γραφείο του υπήρχε ένας υπάλληλος που ήταν μέλος οργάνωσης η οποία είχε κατηγορηθεί για συμπάθεια στον κομμουνισμό. Τότε ο Γουέλς εξεμάνη: «Δεν ντρέπεστε καθόλου κύριε;», απάντησε. «Επιτέλους δεν έχετε την παραμικρή αίσθηση αξιοπρέπειας;» Εκατομμύρια Αμερικανοί είδαν το ξεγύμνωμα· οι ακροάσεις ήταν πλέον σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Ολοι μπορούσαν να αντιληφθούν το μπαταχτσιλίκι του Μακάρθι. Η επιτροπή του έσβησε, αλλά οι πρακτικές του επιβιώνουν. Δυστυχώς, με πάρα πολλές μορφές…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 28.1.2017