Όταν στο Μαξίμου συζητούν αντισυνταγματικές εκτροπές…
Φανταζόμαστε ότι το επόμενο πράγμα που θα συζητήσουν στο Μαξίμου είναι η υποχρεωτική παραμονή των πρωθυπουργών στον θώκο τους μέχρι να συμπληρώσουν το 70ό έτος της ηλικίας τους. Οι ανώτατοι δικαστές που επισκέπτονται τον κ. Τσίπρα θα μπορούσαν να προσφέρουν τη θεωρητική επιχειρηματολογία. Για παράδειγμα: Ενας άνθρωπος που γίνεται στα 41 του πρωθυπουργός, χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια για να κατανοήσει πώς λειτουργούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ΟΝΕ. Μην κοιτάτε που ο κ. Τσίπρας, ύστερα από εντατικά φροντιστήρια 17 ωρών, κάνει πως καταλαβαίνει. Ενας φυσιολογικός απόφοιτος της ημετέρας παιδείας χρειάζεται τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια να πάρει μυρωδιά πώς λειτουργεί η αγορά. Αυτό ο κ. Τσίπρας ακόμη δεν λέει να το καταλάβει. «Θα ρύθμιζε η αγορά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπως το ρύθμισε για 27 χρόνια; Είδαμε… [ότι μόλις] σταμάτησαν τα “θαλασσοδάνεια”, άρχισαν να πηδάνε από τα παράθυρα οι μέτοχοι. Αυτό ρύθμισε η αγορά», είπε προχθές στη Βουλή (10.11.2016).
Μετά θα χρειαστεί μια τριετία να κατανοήσει την παρέμβαση «του Φαίδωνα Βεγλερή, του Γιώργου Κουμάντου και του Αριστόβουλου Μάνεση, οι οποίοι είχαν εισηγηθεί ότι οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς πρέπει να έχουν γνώση και δικαίωμα υποβολής προτάσεων για το Σύνταγμα» (Βουλή 10.11.2016) και φυσικά δεν εννοούσαν τις κυβερνητικές καρικατούρες Επιτροπών, σαν αυτή που μόνο η χούντα είχε φτιάξει.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά περνούν τα χρόνια και για να μεταμορφωθεί ένα παιδί των καταλήψεων σε πρωθυπουργό, χρειάζεται τουλάχιστον μια τριακονταετία. Τι κι αν το άρθρο 51 του Συντάγματος αναφέρει ρητώς ότι «οι βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα συνεχή έτη που αρχίζουν από την ημέρα των γενικών εκλογών»; Και το άρθρο 88 προβλέπει για τους ανώτατους δικαστές ότι «αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους». Αλλά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου αποκάλυψε στους εφέτες και στους προέδρους εφετών ότι κατά την επίσκεψή τους στο Μέγαρο Μαξίμου «επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, ότι εδώ, στα καθ’ ημάς, το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο της ηλικίας τους. Προς τούτο [οι Ανώτατοι Δικαστές] τόνισαν στον πρωθυπουργό, ότι μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση –να αυξηθεί το όριο και να μείνει και η ίδια στη θέση της για τρία ακόμα χρόνια– καθώς, όπως εξήγησαν στον κ. Τσίπρα, το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με το Σύνταγμα…».
Εξάλλου –για να γυρίσουμε στα πρωθυπουργικά– και το άρθρο 51 μόνο για τους βουλευτές προβλέπει να εκλέγονται για τέσσερα χρόνια. Δεν αναφέρει τον πρωθυπουργό. Συνεπώς μια κυβέρνηση, που είναι «κάθε παρερμηνεία του Συντάγματος», θα μπορούσε να παρατείνει την πρωθυπουργία του κ. Τσίπρα μέχρι το 70ό έτος της ηλικίας του.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει κυβερνητική αντίδραση για τα σχέδια που καταμαρτύρησε η κ. Θάνου. Οπως και να ’χει όμως το πράγμα, το γεγονός ότι συζητήθηκε τέτοια αντισυνταγματική εκτροπή πρέπει να θορυβήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 12.10.2016