Μιας ανοησίας στα ραδιοτηλεοπτικά μύριες έπονται.
Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε πει κάποτε ότι «οικονομική πολιτική (για τις επιχειρήσεις) είναι τρία πράγματα: αν κινείται, φορολόγησέ το· αν παρ’ όλα αυτά συνεχίσει να κινείται, ρύθμισέ το· αν σταματήσει να κινείται, επιδότησέ το». Ο αφορισμός δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή στην πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και συγκεκριμένα στο καμάρι της, που είναι η «ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου». Ετσι μετά τα πανηγύρια και τα ταξίματα του κ. Τσίπρα, ξεκινά το πρόγραμμα επιδοτήσεων. Οπως διαβάζουμε, «σε συνάντηση που είχαν ο κ. Νίκος Παππάς με τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ανθρώπων που η εργασία τους βρίσκεται σε επισφάλεια, οι υπουργοί παρουσίασαν πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει επιδότηση θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις των νέων καναλαρχών, όταν αυτές οι θέσεις καλύπτονται από ανθρώπους που θα χάσουν τη δουλειά τους επειδή κάποια κανάλια κλείνουν. Το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας θα έχει διάρκεια 24 μηνών».
Αν υπολογίσουμε ότι ο μέσος μισθός (μαζί με ασφαλιστικές εισφορές) των ανθρώπων που έχασαν –έτσι χωρίς σχέδιο– τη δουλειά τους είναι περί τις 2.000 ευρώ, τότε το κόστος της επιδότησης για 24 μήνες είναι γύρω στα 96 εκατ. ευρώ. Κάτι ήξερε ο πρωθυπουργός που έταξε ότι «τα χρήματα από τη διαγωνιστική διαδικασία θα πάνε σε ευπαθείς ομάδες». Μάλλον πρόκειται για τις ευπαθείς ομάδες που η κυβέρνησή του δημιούργησε.
Μιας ανοησίας όμως μύριες έπονται. Η επιδότηση που προχείρως ανακοίνωσαν οι κ. Παππάς και Κατρούγκαλος δημιουργεί αυτομάτως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους νέους καναλάρχες, αφού αυτοί θα στελεχώσουν τα κανάλια τους με νέο προσωπικό, το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι από τους ανέργους που δημιουργεί η κυβέρνηση διά της προχειρότητάς της. Συνεπώς, οι δύο τηλεοπτικές επιχειρήσεις που πήραν άδεια, θα έχουν κάθε κίνητρο να απολύσουν τους εργαζομένους που έχουν για να προσλάβουν επιδοτούμενους ανέργους. Αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση ή θέλει απλώς να αποδείξει ότι είναι ανίκανη στα μικρά εξίσου με τα μεγάλα; Το σόου τύπου Big Brother, που ανέβασε προς τέρψιν του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κοινού ο κ. Νίκος Παππάς, θα συνεχίσει να βγάζει πολλά φασούλια στην πορεία. Πολύ λογικό: όταν πολιτεύεσαι χωρίς σχέδιο και με βάση μόνο τα επικοινωνιακά αποτελέσματα κάθε κίνησης, επόμενο είναι να προκύπτουν διαρκώς εκπλήξεις. Εκπλήξεις που μπορεί να ξαφνιάζουν τους πρόχειρους στα λόγια και στις πράξεις υπουργούς, αλλά είναι οδυνηρές για όσους τις υφίστανται.
Η δε προχειρότητα είναι εμφανής σε μια άλλη απόφαση του κ. Παππά: Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των νέων καναλαρχών γίνεται μόνο για το ποσό που αφορά την πρώτη δόση, η οποία πρέπει να καταβληθεί σε 15 ημέρες και όχι για το συνολικό τίμημα της άδειας (Real FM 7.9.2016). Ο κ. Παππάς σημείωσε πως «αυτήν τη στιγμή πρέπει να βεβαιώσουν ότι μπορούν να καταβάλουν την πρώτη δόση. Από εκεί και ύστερα θα το δούμε και θα πράξουμε τα ανάλογα». Καταστρέφοντας και βλέποντας δηλαδή, αλλά ποιος είπε στον υπουργό ότι το «πόθεν έσχες» δεν αφορά την προέλευση των χρημάτων και αφορά μόνο την ταμειακή κατάσταση όσων το συντάσσουν; Πρώτη Φορά Αριστερά, πρώτη φορά τέτοια προχειρότητα· αν φυσικά πρόκειται περί προχειρότητας και όχι καραμπινάτης διαφθοράς.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 9.9.2016