Μετά 11 μήνες και 50 δισ. κόστος ανακάλυψε (επιτέλους) την συνέργεια κράτους-επιχειρήσεων.
Για τα «γεμιστά» ξαναμίλησε η κ. Θεανώ Φωτίου και για την παρεξήγηση που έγινε όταν αναφέρθηκε στο γνωστό έδεσμα, μετά τη δεύτερη ορκωμοσία της ως υπουργoύ. «Δεν είπα ότι οι Eλληνες πρέπει να τρώνε γεμιστά», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Real Fm 22.12.2015). Το ανέφερε ως παράδειγμα επινοητικότητας που πρέπει να έχει μια κυβέρνηση όταν λειτουργεί σε καθεστώς περιορισμένων πόρων. «Διδασκόμαστε από τις επινοήσεις του ελληνικού λαού. Oπως εκείνος με φτηνά υλικά φτιάχνει ένα πολύ σημαντικό φαγητό… έτσι κι εμείς θα εξοικονομήσουμε πόρους, θα φτιάξουμε (σχολικά γεύματα) χρησιμοποιώντας τις επινοήσεις του ελληνικού λαού». Συνέχισε μιλώντας για το πιλοτικό πρόγραμμα «Δεκατιανό στο σχολείο», που προσφέρει δωρεάν σάντουιτς σε 11.000 παιδιά, και το οποίο υλοποιείται με προσφορά της ιδιωτικής εταιρείας μικρογευμάτων «Γρηγόρης». «Η επινόηση έγκειται», είπε η υπουργός, «στη συνέργεια».
Μέγα θαύμα! Χρειάστηκαν έντεκα μήνες καταστροφικής διακυβέρνησης και γύρω στα 50 δισ. ευρώ για να αρχίσουν να μαθαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι το τέλος του κόσμου. Κατανοούν πλέον ότι οι χορηγίες των επιχειρήσεων βοηθούν το κράτος να επιτύχει κάποιους σκοπούς και δεν αποτελούν «άλωση της παιδείας από το ιδιωτικό κεφάλαιο».
Να θυμηθούμε ότι πριν από τριάμισι χρόνια η κ. Θεανώ Φωτίου κι ακόμη 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν μια ερώτηση-μνημείο στον υπουργό Παιδείας που είχε τον τίτλο (αντιγράφουμε): «Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα διαγωνισμού με τίτλο: “ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ”, που διοργάνωσε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία… Η εν λόγω εταιρεία θα αναλάβει τη δαπάνη για τις επισκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες στο σχολείο… Οι διοικήσεις των παραπάνω δήμων –επικαλούμενες την έλλειψη χρηματοδότησης– με τέτοιες πρακτικές ουσιαστικά νομιμοποιούν τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και ανοίγουν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών στον ευαίσθητο τομέα του δημόσιου σχολείου… Ερωτάται ο κ. υπουργός: Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει την εισβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων, την παράδοση των δημόσιων σχολείων στις δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους;» (ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προς τον υπουργό Παιδείας με θέμα: Στα χέρια πολυεθνικών συμφερόντων τα δημόσια σχολεία, 7.8.2012).
Η μόνη εξήγηση που είχαμε τότε για αυτή την τερατώδη ερώτηση ήταν η ζέστη! Γράφαμε: «Την ημέρα που κατατέθηκε η παραπάνω ερώτηση το θερμόμετρο έδειχνε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Ας ελπίσουμε ότι από Σεπτέμβριο θα δροσίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, αντί να κυνηγάει μάγισσες του ιδιωτικού τομέα που θέλουν να… μαγαρίσουν με δωρεές την παιδεία» («Της Αριστεράς και της ζέστης», Καθημερινή 11.8.2012). Τελικώς στον ΣΥΡΙΖΑ «δρόσισε» τρία χρόνια αργότερα. Το θαύμα έξω από τη Δαμασκό δεν είχε να κάνει με το θερμόμετρο. Οι Σαούλ του ιδιωτικού τομέα γίνονται Παύλοι της αγοράς διότι διά των κυβερνητικών καθηκόντων μαθαίνουν όσα δεν διάβασαν τα προηγούμενα χρόνια. Μπράβο τους και η μεταμόρφωση τελικώς θα αποδειχθεί ευεργετική για τη χώρα. Αρκεί να μην αργούσε τόσο και –κυρίως– να μην κόστιζε τόσο πολύ…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 24.12.2015