Άλλα τα μάτια του δημοσίου και άλλα του ιδιωτικού…
Ο Βενιαμίν Φρανκλίνος έλεγε ότι «μόνο δύο πράγματα είναι σίγουρα στη ζωή: ο θάνατος και οι φόροι». Στην Ελλάδα είναι τρία: ο θάνατος, οι φόροι και η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων· ανεξαρτήτως συνθηκών ή αλλαγών στο οικονομικό περιβάλλον.
Αυτό πιστοποιείται και από την τροπολογία που κατέθεσαν οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –με πρώτο φυσικά τον μεγάλο κωμικό του ελληνικού κινηματογράφου κ. Γιώργο Πάντζα (οι υπόλοιποι είναι: Δριτσέλη Παναγιώτα, Αυλωνίτου Ελένη, Δέδες Γιάννης, Κωνσταντινέας Πέτρος, Πρατσόλης Αναστάσιος, Σκουρολιάκος Πάνος, Ψυχογιός Γιώργος)– για το μέλλον του προσωπικού του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος Α.Ε., δημόσια επιχείρηση υπό εκκαθάριση. Δεν είναι μόνο ότι «το πλεονάζον προσωπικό μετατάσσεται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενα από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καθώς και σε ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού ανάλογα με τις υπηρεσιακές τους ανάγκες». Ως γνωστόν μόνο οι εργαζόμενοι σε Α.Ε. του ιδιωτικού τομέα δεν μετατάσσονται πουθενά και βγαίνουν στην ανεργία αν ο οργανισμός τους τεθεί υπό εκκαθάριση. Στις μετατάξεις του Δημοσίου υπάρχει και ενδιάμεσο μπόνους. Σύμφωνα με την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη δημοσίευση του παρόντος έως την κοινοποίηση της μετάταξης και ανάληψης υπηρεσίας του προσωπικού που μετατάσσεται, θεωρείται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας του προσωπικού αυτού στους φορείς υποδοχής που καταβάλλουν και τις αντίστοιχες αποδοχές του για το διάστημα αυτό».
Ετσι δημιουργείται το εξής αντιπαραγωγικό παράδοξο. Ενώ οι μη μεταταγέντες του ιδιωτικού τομέα θα τρέχουν να βρουν γρήγορα δουλειά αν η εταιρεία τους μπει σε εκκαθάριση για να αποφύγουν την ανεργία, οι μετατάξιμοι του Δημοσίου θα βάζουν μέσο να μη δουλέψουν πουθενά, αφού έτσι κι αλλιώς στο ενδιάμεσο θα πληρώνονται όπως και πριν από την εκκαθάριση· με το 100% του προηγούμενου μισθού τους. Και καλά θα κάνουν, καθώς έχουν κίνητρο στην πληρωμένη αεργία, αφού και τα κενά στα ασφαλιστικά τους ταμεία δεν θα υπάρξουν: «Το μετατασσόμενο, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, προσωπικό εξακολουθεί να υπάγεται ως προς την κύρια και επικουρική ασφάλιση στους φορείς που υπάγονταν πριν από τη μεταφορά ή μετάταξή του».
Πρώτη φορά είπατε;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 12.12.2015