Η πρόεδρος της Βουλής κάνει κοτζάμ εξεταστικές επιτροπές για το πώς φτάσαμε στα Μνημόνια και τα κείμενα για τα οποία σκοτωνόμαστε επισήμως είναι εξαφανισμένα.
Οσοι δεν πίστεψαν ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα εξαφανίσει τα Μνημόνια, οφείλουν να το ξανασκεφτούν. Το υπουργείο Οικονομικών το έκανε και μάλιστα όχι την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιο πριν, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά το 2014. Ετσι, αν μπει κάποιος στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών (www.minfin.gr) θα διαπιστώσει ότι λείπουν τα βασικά κείμενα από την ενότητα «Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής», δηλαδή τα κείμενα που αφορούν τα Μνημόνια.
Το υπουργείο Οικονομικών, ακολουθώντας την πεπατημένη να «ανανεώνουν» τους διαδικτυακούς τόπους, απλώς (για μία ακόμη φορά) εξαφάνισε ολόκληρη την οικονομική του ιστορία. Και δεν εξαφάνισε μόνο τα «εξαποδώ» (Μνημόνια). Εξαφανίστηκαν οι προϋπολογισμοί του κράτους, τα δελτία δημόσιου χρέους, τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης και των ΔΕΚΟ, δελτία Τύπου από το 2005 και μετά, συνεντεύξεις υπουργών, οπτικοακουστικό υλικό, διαγράμματα κ.λπ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Το ελληνικό κράτος έχει μικρή ηλεκτρονική ιστορία και πολλά κρούσματα διαγραφής της. Παλιότερα όταν άλλαζε ένας υπουργός, άλλαζε και ολόκληρος ο δικτυακός τόπος του υπουργείου, διαγράφοντας όλο το υλικό του προκατόχου του. Το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή μπορεί να μην επανίδρυσε το κράτος, επανίδρυσε όμως την ηλεκτρονική του ιστορία. Αν πληκτρολογούσε κάποιος τη διεύθυνση οποιουδήποτε υπουργείου, θα νόμιζε ότι το κράτος ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2004. Εγινε ο σχετικός σάλος και κατόπιν οι υπουργοί, μπορεί να έδιναν προμήθειες σε κολλητούς για αναμόρφωση του site, αλλά τουλάχιστον σέβονταν τις προμήθειες που είχαν δώσει οι προηγούμενοι.
Από το 2014 και μετά, στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει ένα απλό κουμπί που γράφει «Προγενέστερο περιεχόμενο του υπουργείου Οικονομικών εδώ». Το πατάς και βρίσκεσαι στο κενό. Δεν εμφανίζει τίποτε…
Ετσι ενώ η χώρα έχει ως μόνο θέμα συζήτησης την οικονομία, οι προϋπολογισμοί του κράτους δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά. Η πρόεδρος της Βουλής κάνει κοτζάμ εξεταστικές επιτροπές για το πώς φτάσαμε στα Μνημόνια και τα κείμενα για τα οποία σκοτωνόμαστε επισήμως είναι εξαφανισμένα.
Δεν θα έπρεπε ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης (όταν ξαποσταίνει από τις «ανελέητες μάχες» που δίνει) να δώσει και μία εντολή να διορθωθεί το site; Ή μήπως στην εποχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα Μνημόνια θα κυκλοφορούν σαν Σαμιζντάντ;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 27.6.2015