Υπάρχει άλλη χώρα που ο ίδιος δρόμος έχει δύο, τρεις διαφορετικές ονομασίες και ανά δέκα τετράγωνα ξεκινάει διαφορετική αρίθμηση;
Δεν ξέρουμε αν υπάρχει άλλη χώρα που ο ίδιος δρόμος έχει δύο, τρεις διαφορετικές ονομασίες και ανά δέκα τετράγωνα ξεκινάει διαφορετική αρίθμηση. Στην Ελλάδα είναι ο κανόνας για όλες τις λεωφόρους, κάθε μεγαλούπολης. Εχουν ζήσει με το πρόβλημα αναρίθμητες κυβερνήσεις και περισσότεροι υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι κ.λπ. Ουδείς ασχολήθηκε με αυτή την ενοχλητική παραφωνία. Ισως επειδή θεωρούν το πρόβλημα πολύ μεγάλο για τα μέτρα τους ή πολύ μικρό για τα κυβικά τους. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες τουρίστες ψάχνουν την «Panepistimou Str», ενώ δεκάδες αυτοκίνητα κολλούν στη δεξιά λωρίδα της Κηφισίας καθώς προσπαθούν να βρουν ένα νούμερο που πιθανότατα είναι διπλό ή τριπλό.
Το χειρότερο δε όλων είναι ότι δεν ενοχλείται ούτε ο εμπορικός κόσμος, τα μαγαζιά του οποίου ψάχνουν απελπισμένοι πελάτες με τον χάρτη ή το GPS. Τα συνδικαλιστικά όργανα του επιχειρηματικού κόσμου γκρινιάζουν επί παντός, δίνουν συμβουλές στους πολιτικούς για περισσότερα, αλλά για αυτό το πρόβλημα δεν συντονίστηκαν ποτέ για να πιέσουν τους αρμόδιους ώστε να διορθωθούν κάποτε τα κακώς κείμενα. Και δώσ’ του οι πελάτες συνεχίζουν τα τηλεφωνούν «πού ακριβώς είσαστε;», αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.
Αν αυτό το μηδαμινό και γελοίο πρόβλημα δεν έχει λυθεί δεκαετίες τώρα, περιμένουμε να βρούμε λύση στο ασφαλιστικό; Δείχνει τη ροπή μιας κοινωνίας και των θεσμοθετημένων οργάνων της στη βολή τού «έλα μωρέ τώρα… σιγά το πρόβλημα! Εμείς θα ασχοληθούμε με το γεγονός ότι μπερδεύονται χιλιάδες τουρίστες και καταναλωτές; Ας το λύσουν οι επόμενοι».
Δυστυχώς υπάρχουν χιλιάδες τέτοια «μικροπροβλήματα» που δεν θα μπουν ποτέ σε κάποιο Μνημόνιο για να αντιμετωπιστούν, έστω επιφανειακά. Είναι οι δυσλειτουργίες που κοστίζουν χρόνο και χρήμα στην ελληνική οικονομία, ενώ οι λαοπρόβλητες κυβερνήσεις «διαπραγματεύονται ηρωικώς» για επιπλέον δανεικά, τα οποία θα σκορπίσουν για να επανεκλεγούν.
Από τα σκουπίδια σε όλη την Ελλάδα (ο Δήμος Τρίπολης σκέφτηκε να τα μεταφέρει στην Κοζάνη, 700 χλμ. μακριά) μέχρι το χάος με τις ταμπέλες τροχαίας σήμανσης, μέχρι τα γκράφιτι και τις αυτοκόλλητες διαφημίσεις που μαγαρίζουν τις πόλεις, τα προβλήματα χρονίζουν και ουδείς δίνει σημασία…
Ο δημόσιος χώρος είναι κατοπτρισμός της κοινωνίας που ζούμε. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τη διαχείρισή του. Οι περισσότεροι αδιαφορούν και αφήνουν χώρο σε άλλους να τον καταπατούν…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 16.5.2015