Στα χρόνια της κρίσης, περισσεύουν τα λεφτά για να κάνει η κυβέρνηση εθνικολαϊκά πανηγύρια;
Πολύς κόσμος είναι υπέρ των παρελάσεων. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά. Πρώτα απ’ όλα οι νεολαίοι του: «να καταργηθεί ο αναχρονιστικός θεσμός των παρελάσεων» έγραφαν. Οι παρελάσεις «το μόνο που δεν κάνουν είναι να καλλιεργούν την ιστορική μνήμη… Οι αγώνες τού σήμερα και όχι οι στρατοκρατικές παρελάσεις είναι αυτοί που θα δικαιώσουν τις θυσίες όσων αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής για τη δικαιοσύνη και την κοινωνική απελευθέρωση» (Ν. ΣΥΡΙΖΑ 26.11.2011). Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, είχε υποσχεθεί ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τις παρελάσεις. Ο ίδιος ως βουλευτής πίεζε, με ερώτησή του στη Βουλή, τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: «Αν θεωρήσουμε ότι οι παρελάσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό έργο, ποιος ακριβώς είναι ο παιδαγωγικός τους ρόλος; Προτίθεστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο κατάργησης των μαθητικών παρελάσεων και αντικατάστασής τους με πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες στα σχολεία που να δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικής εμβάθυνσης στα ιστορικά γεγονότα;» (29.10.2009)
Γενικώς υπήρχε βοή μεγάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά των παρελάσεων. Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «τις βαλσαμωμένες εθνικές επετείους, τους βαρύγδουπους πανηγυρικούς, τις ανιαρές μεγαλοστομίες των “επισήμων”, που διαγκωνίζονται σε υπερπατριωτικές κορώνες στα κανάλια» (25.3.2014). Η βουλευτής Θεανώ Φωτίου τις χαρακτήριζε «απολίθωμα του παρελθόντος». Η πρώην βουλευτής του κόμματος, Ειρήνη Αγαθοπούλου, επιχειρηματολογούσε ότι «όποιος νομίζει ότι μπορεί να εμπνεύσει τον πατριωτισμό της νεολαίας του 2013 με τα κάθε λογής μιλιταριστικά κατάλοιπα της δεκαετίας του ’30 και του Μεταξά ή είναι βαθιά νυχτωμένος ή κάτι άλλο έχει στο μυαλό του».
Θα ήταν υπερβολή να ρωτήσουμε αν έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της η κυβέρνηση, σχετικά με το εθνικολαϊκό πανηγύρι που σχεδιάζει για την 25η Μαρτίου, με παρελάσεις, χορούς και κλαρίνα στην πλατεία Συντάγματος. Απλώς, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι λαλίστατοι για τις παρελάσεις των άλλων, δηλαδή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τηρούν αιδήμονα σιωπή. Επιχειρηματολογούν ότι «για πρώτη φορά» δεν θα έχει κιγκλιδώματα, η εξέδρα θα είναι μερικά μέτρα παρακάτω από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, θυμίζοντας εκείνο το ανέκδοτο που ο πιτσιρικάς ρωτάει τον κομμουνιστή παππού «αν πετούν οι γάιδαροι». Εκείνος εξοργισμένος απαντά: «Τι ανοησίες είναι αυτές που λες;» «Μα, το γράφει ο Ριζοσπάστης!» απαντά ο πιτσιρικάς. «Ε, τώρα, πετούν… Να, σηκώνονται ένα, δυο μέτρα… Βαριά, βαριά…» είπε ο τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος κομμουνιστής.
Υπάρχει, όμως, κάτι περισσότερο από τη γνωστή και πολυχρησιμοποιημένη «είπα-ξείπα τακτική» του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και το θέμα του κόστους των στρατιωτικών παρελάσεων. Το 2010, όταν καταργήθηκαν για ένα φεγγάρι (μέχρι να τα επαναφέρει ο επιρρεπής σε μεγαλεία με τα λεφτά των άλλων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος), αυτό το κόστος εκτιμάτο από το ΓΕΕΘΑ «ότι ήταν μεταξύ 3,5 εκατ. έως 5 εκατ. ευρώ ετησίως» (Capital 12.10.2013). Σήμερα, στα χρόνια της οικονομικής και (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) ανθρωπιστικής κρίσης, περισσεύουν τα λεφτά για να κάνει εθνικολαϊκά πανηγύρια ο κ. Πάνος Καμμένος σε αγαστή συνεργασία με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 20.3.2015