Οπως στην οικονομία, έτσι και για τα αυτοδιοικητικά, η κυβέρνηση έχει μόνο μια ιδέα και αυτή είναι λάθος.
Οπως στην οικονομία, έτσι και για τα αυτοδιοικητικά, η κυβέρνηση έχει μόνο μια ιδέα και αυτή είναι λάθος. Η ιδέα είναι πώς θα ξοδέψει περισσότερα λεφτά για το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Eτσι, ο αρμόδιος υπουργός κ. Νίκος Βούτσης, που σαλπίζει από το βήμα της Βουλής το εγερτήριο κάλεσμα στον… ταξικό πόλεμο κατά των δανειστών, το μόνο που έχει να προτείνει για τους δήμους είναι ο επανασχεδιασμός του «Καλλικράτη», προς μεγάλη χαρά των βαρόνων και κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας, που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τοπικά συμφέροντα.
Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε «εκ βάθρων αλλαγές στη χωροθέτηση των ΟΤΑ αλλά και των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης, επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών και σχολικών φυλάκων… (και) απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μεταφερθούν φόροι του κεντρικού κράτους (π.χ. φόρος ακινήτων) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως αυτοτελείς πόροι ώστε να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους» («Καθημερινή» 27.2.2015). Για όλα αυτά ο χουβαρντάς υπουργός ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περί τα 4 δισ., την ώρα που η χώρα ξύνει τον πάτο των βαρελιών στα ασφαλιστικά ταμεία για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και χρωστούμενα στους δανειστές.
Οι υπουργικές εξαγγελίες πυροδοτούν νέο γύρο αναταραχών σε τοπικές κοινωνίες για τις οποίες «το όνομα του δήμου είναι η ψυχή τους». «Από τον Βελβενδό Κοζάνης μέχρι τη Λέσβο (κι από το Κιλκίς μέχρι τον Εβρο) έχουν ανοίξει οι ορέξεις των κατοίκων μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ότι θα προχωρήσει σε “χωροταξική αποκλιμάκωση” του Καλλικράτη, που είναι το παράθυρο για αλλαγές στα όρια των δήμων» («Τα Νέα» 10.3.2015).
Φυσικά, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός του «Καλλικράτη» είναι τέλειος. Ως προϊόν κεντρικού σχεδιασμού, σίγουρα θα έχει παραβλέψει πολλά. Αλλά και με τη «διόρθωση» του κ. Βούτση πάλι κεντρικός θα είναι και θα παραβλέψει πολλά.
Συνεπώς, για μια ακόμη φορά, θα καταλήξουμε σ’ ένα αέναο «ράβε-ξήλωνε». Δεν θα ήταν πιο λογικό να χωρίζουν και να ενοποιούνται οι δήμοι με τα δικά τους λεφτά, έτσι ώστε να έχουν και τα οφέλη και τις ζημίες των αποφάσεών τους;
Αυτή τη στιγμή ουδείς στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένου και του αποτυχόντος βουλευτή κ. Κώστα Πουλάκη, που προορίζεται να γίνει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, μπορεί να γνωρίζει αν οι πρώην δήμοι Τυχερού και Φερών στον Εβρο πρέπει να συνενωθούν ή να είναι χώρια. Μπορεί να υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, μπορεί να ανθούν πολιτικές φιλοδοξίες παραγόντων της περιοχής ή και τοπικά γινάτια. Ενας μόνο τρόπος υπάρχει για να βρεθεί η αλήθεια ή έστω να πληρώνουν το κόστος του ψέματος οι υποστηρικτές του: να περάσει ο ΕΝΦΙΑ απευθείας στους δήμους και μετά ας κάνουν όσες διασπάσεις ή συνενώσεις θέλουν. Ετσι, τα γεωγραφικά όρια των δήμων θα χαράσσονται ορθολογικά. Αν κάποιο χωριό θέλει, σώνει και καλά, να είναι αυτόνομος δήμος, επειδή π.χ. είναι «ιστορική και μαρτυρική κοινότητα», το κόστος λειτουργίας του αναγκαστικά θα είναι υψηλό, όπως και τα τέλη. Το κυριότερο; Θα τα πληρώνουν οι ίδιοι και δεν θα τρέχει ο άρχων 500 κατοίκων στην Αθήνα για κάτι τι παραπάνω από τον αρμόδιο υπουργό.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 13.3.2015