Τα αρμόδια κοινοτικά όργανα αποφάσισαν να «παγώσουν» κονδύλια 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη δηλαδή του Κτηματολογίου.
Πριν ξεκινήσει όλα αυτά τα αριστερά που οραματίζεται ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, δεν κάνει κάτι χρήσιμο; Οπως αποκάλυψε προχθές η «Καθημερινή», τα αρμόδια κοινοτικά όργανα αποφάσισαν να «παγώσουν» κονδύλια 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο χρησιμότερο έργο της τελευταίας εικοσαετίας, στην ανάπτυξη δηλαδή του Κτηματολογίου. Σύμφωνα, δε, με το δημοσίευμα (12.2.2015), η κίνηση αυτή απέτρεψε την ένταξη άλλων έργων, ύψους άλλων 80 εκατ. ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Βεβαίως, για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, που κοστίζει και στην εθνική οικονομία και στην αξιοπιστία της χώρας, δεν ευθύνεται ο νυν υπουργός· δεν ξέρουμε καν αν είχε πρότερη γνώση της κεραμίδας που μάς ήρθε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «τόσο τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο κι εκείνα της Τask Force χρεώνουν στην προηγούμενη κυβέρνηση και ειδικά στον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, την απουσία ενδιαφέροντος για την προώθηση του έργου της κτηματογράφησης. Ο τελευταίος δεν κατάφερε να απαντήσει ούτε στον επίτροπο Γιοχάνες Χαν, όταν ο τελευταίος, σε τρισέλιδη επιστολή του τον περασμένο Οκτώβριο, ζήτησε, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, να λάβει μέτρα ενίσχυσης της δραστηριότητας της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) και να προχωρήσει στη σύνταξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου κτηματογράφησης της χώρας. Ο κ. Χαν δεν αναφερόταν σε τίποτε περισσότερο από τη μνημονιακή δέσμευση την οποία είχε αναλάβει η χώρα από το 2010 και μετά, και η οποία θέλει την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της χώρας μέχρι το 2020».
Δεν γνωρίζουμε πόσα τέτοια έργα, που αφορούν πραγματικά λεφτά για αναγκαίες υποδομές, λιμνάζουν σε διάφορα υπουργεία. Θα έπρεπε, όμως, η κυβέρνηση, πριν αρχίσει να κάνει τον καμπόσο στα διεθνή fora, να τα ελέγξει, να πάρει τις χρηματοδοτήσεις και να τα προχωρήσει. Σε εποχές που τα λεφτά δεν περισσεύουν, τα 110 εκατομμύρια που «πάγωσαν», είναι λεφτά που, εκτός από την ολοκλήρωση χρήσιμων υποδομών, δημιουργούν ή συντηρούν θέσεις εργασίας.
Το δεύτερο που πρέπει να σκεφτεί ο κ. Λαφαζάνης είναι μήπως θα ήταν χρήσιμο να αναβάλει την καταγγελία του 100% του μνημονίου μέχρι το 2020, όταν δηλαδή θα τελειώσει το έργο. Θα είναι κρίμα να περιμένουμε άλλα 150 χρόνια για να αποκτήσουμε Εθνικό Κτηματολόγιο, για μια λέξη, για ένα αριστερό γινάτι.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14.2.2015