Αν επί καπιταλισμού το χτίσιμο των πρυτάνεων ήταν δικαίωμα, τώρα επί σοσιαλισμού θα γίνει υποχρέωση των φοιτητών.
Ως παραδοξότητα –ή μήπως ως γραφικότητα;– ο Independent δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του έκδοση φωτογραφία του κ. Νίκου Βούτση στριμωγμένου ανάμεσα στις ασπίδες των ΜΑΤ (κατά τη διάρκεια των ηρωικών αγώνων να μπουκάρει στην ΕΡΤ) γράφοντας στη λεζάντα: «Αυτός ο άνθρωπος είναι τώρα υπεύθυνος για την αστυνομία». Πάλι καλά που δεν πήραν χαμπάρι και τον νέο υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη. Θα μπορούσαν να βάλουν φωτογραφία από τα δικαστήρια, όπου υπερασπιζόταν το δικαίωμα των φοιτητών να χτίζουν τους πρυτάνεις και να γράψουν: «Αυτός ο άνθρωπος είναι τώρα υπεύθυνος για τα Πανεπιστήμια».
Να θυμίσουμε λιγάκι την προϊστορία: το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης αθώωσε έξι νεαρούς, οι οποίοι έχτισαν εντός του γραφείου τον αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Θανάση Καραμπίνη. Γράφαμε τότε: «Ο εισαγγελέας της έδρας διαπίστωσε ότι “τα αδικήματα της άσκησης βίας και της διατάραξης οικιακής ειρήνης φαίνεται από τις καταθέσεις και τα στοιχεία της δικογραφίας ότι έχουν αντικειμενικά διαπραχθεί”. Παρ’ όλα αυτά, οι έξι “χτίστες” αθωώθηκαν διότι νόμιζαν ότι “νόμος είναι το δίκιο του φοιτητή να χτίζει εντός των γραφείων του τους πρυτάνεις”. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του βουλευτή του Συνασπισμού Τάσου Κουράκη, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι την Ξάνθη για να υπερασπιστεί το δίκιο των χουλιγκάνων να διαμαρτύρονται όπως γουστάρουν, ακόμη και με μυστρί, λάσπη και τούβλα (η λάσπη κυριολεκτικά και μεταφορικά). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Συνασπισμού, “ο Τάσος Κουράκης επαίνεσε τη στάση των φοιτητών, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, και καταφέρθηκε κατά του εισαγγελέα, ο οποίος στοχοποίησε τους έξι φοιτητές, που υλοποιούσαν απόφαση του συλλόγου τους, στρεφόμενος εμμέσως κατά του πανεπιστημιακού ασύλου”» («Το μυστρί και η δημοκρατία», Καθημερινή 30.10.2009).
Επομένως, πολύ ορθά έπραξε ο κ. Θ. Φορτσάκης που προσέτρεξε στη Βουλή να ζητήσει άσυλο. Διότι αν επί καπιταλισμού το χτίσιμο των πρυτάνεων ήταν δικαίωμα, τώρα επί σοσιαλισμού θα γίνει υποχρέωση των φοιτητών. Κάτι σαν «εργαστήρια» που απαιτούνται να κάνουν οι φοιτητές για να πάρουν πτυχίο.
Σε άλλα νέα ο κ. Κουράκης προανήγγειλε ότι από εφέτος καταργούνται η Τράπεζα Θεμάτων, οι πανελλαδικού τύπου προαγωγικές εξετάσεις σε Α΄ και Β΄ Λυκείου, ο νόμος για τα ΑΕΙ και το σύστημα του ενός συγγράμματος στα ΑΕΙ. Υποσχέθηκε, επίσης, ότι οι «αιώνιοι» φοιτητές που έχουν διαγραφεί θα μπορούν να δώσουν μαθήματα για το πτυχίο, ενώ θα επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι και διαθέσιμοι καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι και σχολικοί φύλακες. Εξήγγειλε ακόμη την αύξηση των επιστημονικών πεδίων από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Βεβαίως αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο να εφαρμοσθεί, θα τινάξει στον αέρα τις Πανελλαδικές για 120.000 υποψηφίους, αλλά δεν υπάρχει επανάσταση χωρίς έστω μία ανατίναξη.
Δυστυχώς, αν υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να γίνει η «βίαιη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ» στην οικονομική πραγματικότητα, για τα ζητήματα Παιδείας δεν υπάρχει ελπίδα. Τα ΑΕΙ θα ξαναγίνουν βιλαέτι του «μπάτε μπαχαλάκηδες κι αλέστε…» και δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν επικεφαλής των καταληψιών εμφανιστεί ο κ. Κουράκης. Τι; Μόνο ο κ. Λαφαζάνης θα διαδηλώνει κατά του εαυτού του;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 30.1.2015