Τροπολογίες 4 μήνες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (με το οποίο πήραμε την δόση)
Ενα από τα βασικά θέματα διαφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα -της διαφωνίας, δηλαδή, που οδηγεί πάλι τη χώρα στα βράχια- είναι το ασφαλιστικό. Αυτό, προϊόντος του χρόνου, έγινε κουρελού. Διατάξεις, υποσημειώσεις, ρουσφέτια, νυχτερινές τροπολογίες, επιδοτήσεις (ευγενών κι… αγενών) Ταμείων κ.ά. έφτιαξαν ένα τέρας που κοστίζει πολλά. Η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας έφτασε -φέτος, μέσα στην κρίση- στο 15% του ΑΕΠ. Κι αυτά τα λεφτά δεν είναι όλα, όπως λένε οι προσφιλείς μας μύθοι, κρατήσεις εργαζομένων και εργοδοτών. Φέτος ο προϋπολογισμός θα τσοντάρει 1,7 δισ. στα ασφαλιστικά Ταμεία για να βγουν κάποιοι πενηντάχρονοι στη σύνταξη ή για να πάρουν κάποιοι άλλοι χαριστικά εφάπαξ.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι το ασφαλιστικό δεν βγαίνει. Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι -ο πληθυσμός γηράσκει, η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους επιδεινώνεται- αλλά υπάρχουν και μικροπολιτικοί. Οπως γινόταν παλιά, λίγο πριν από τις εκλογές προστίθενται μερικά μπαλώματα στην κουρελού, για να εξυπηρετηθούν οι μέλλοντες ψηφοφόροι. Αυτό μάλλον το κατάλαβε και η τρόικα και γι’ αυτό έβαλε τα δύο πόδια της κυβέρνησης σε ένα παπούτσι, ζητώντας άμεσες αλλαγές στο ασφαλιστικό, έστω κι αν αυτό έπληττε την περιλάλητη «σταθερότητα».
Η κυβέρνηση, προκειμένου να μη λάβει αυτά τα δύσκολα μέτρα, προτίμησε να εκθέσει τη χώρα σε κίνδυνο χρεοκοπίας. Ομως, ειδικά στο ασφαλιστικό, αυτό δεν είναι καν το χειρότερο. Ακόμη και μικρά βήματα εξορθολογισμού, που έγιναν κατά το παρελθόν ώστε να απαλυνθεί το πρόβλημα, αναιρούνται. Τον περασμένο Αύγουστο -μιλάμε πριν από τέσσερις μήνες!- ψήφισε το πολυνομοσχέδιο-σκούπα 4281/14 (στο ΦΕΚ εκτείνεται σε 260 σελίδες!) προκειμένου να πάρουμε την επόμενη δόση.
Σ’ αυτό προέβλεπε ένταξη όλων των επικουρικών Ταμείων σε ένα ενιαίο, ή μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, έτσι ώστε τα μέλη τους να παίρνουν ως επικουρική σύνταξη όσες ασφαλιστικές εισφορές δίνουν. Παράλληλα νομοθέτησε πολλές περικοπές, μεταξύ αυτών μειώσεις τόσο στα μερίσματα (από τον Νοέμβριο) όσο και στα εφάπαξ (άμεσα από τον Ιούλιο) των ένστολων.
Πήραμε τη δόση και (όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος, 11.12.2014) «για τα μεν μερίσματα, δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθόριζε τους συντελεστές μείωσης και ως εκ τούτου οι περικοπές που θα γίνονταν από τον Νοέμβριο πάνε στις καλένδες», ενώ «προς παράταση έξι μηνών οδεύει και η εφαρμογή του νόμου για τα επικουρικά τους Ταμεία προκειμένου η υποχρεωτική τους ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης να μην ισχύσει από την 1.1.2015, αλλά από τον Ιούλιο» και βλέπουμε…
Δεν ξέρουμε πόσες τέτοιου τύπου ρυθμίσεις προγραμματίζονται ή γίνονται προεκλογικά, αλλά έτσι: 1ον) Ανατρέπεται προκαταβολικά ο προϋπολογισμός που μόλις ψηφίστηκε· φασούλι το φασούλι πέφτουν έξω οι προϋπολογισμοί. 2ον) Προφανώς και οι τροϊκανοί έχουν μάθει τα κόλπα μας και πια δεν μασάνε από τα πολυνομοσχέδια που ψηφίζονται για να μην εφαρμοστούν. Ετσι, σκληραίνουν τη στάση τους, ακόμη κι αν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας. Στο κάτω κάτω της γραφής αυτοί θα την πληρώσουν; 3ον) Ως αντάλλαγμα για τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, η κυβέρνηση πρότεινε περικοπές στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 12.12.2014