Λύσεις για τον δημόσιο τομέα υπάρχουν, απλώς δεν μακροημερεύουν, επειδή οι πελατειακές επιδιώξεις των κομμάτων δεν τις αφήνουν να καρποφορήσουν.
Αν σκεφτούμε ότι ο «νόμος Πεπονή» για τις αξιοκρατικές προσλήψεις στο Δημόσιο άλλαξε 43 φορές σε δέκα χρόνια, πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που πλήττουν το πελατειακό κράτος δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Πόσο δε μάλλον όσες δεν θεσμοθετούνται (για να αλλάξουν κατόπιν με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις) αλλά είναι άτεχνες απόπειρες όπως το opengov. Τότε πάνε άπατες, για να γυρίσουμε στην ανατολίτικη πρακτική του «μπάτε πολιτευτές κι αλέστε».
Στην περίπτωση του opengov, τουλάχιστον μένει ένα βιβλίο, το οποίο συνέγραψαν έξι πανεπιστημιακοί που έκαναν «ένα ταξίδι με επιστροφή» στη δημόσια διοίκηση. Οι «πρώην» κ.κ. Στέφανος Γκρίτζαλης (ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Σωκράτης Κάτσικας (γ.γ. Επικοινωνιών), Αχιλλέας Μητσός (γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας), Νίκος Πολύζος (γ.γ. υπουργείου Υγείας), Διομήδης Σπινέλλης (γ.γ. Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων), Μαρία Στρατηγάκη (γ.γ. Ισότητας των φύλων) και Ανδρέας Τάκης (γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής), εκτός από τα σημεία και τέρατα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των διετών καθηκόντων τους, έχουν κι ενδιαφέροντα στοιχεία για το δαιδαλώδες πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί ο δημόσιος τομέας. Επιπλέον, καταγράφονται και ενδιαφέρουσες πρακτικές για το ξεπέρασμα των αγκυλώσεων, όπως «Οι τεχνικές ανταρτοπολέμου στη δημόσια διοίκηση» που εφάρμοσε ο κ. Διομήδης Σπινέλλης χρησιμοποιώντας εργαλεία πληροφορικής «ανοιχτού κώδικα» και εργαλεία «ανοιχτού μάνατζμεντ» στη διοίκηση αυτού του ιδιαίτερα κρίσιμου στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τομέα. Είναι ευτύχημα που ο διάδοχός του κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος επίσης προσελήφθη (δευτερογενώς) με διαδικασία opengov, συνεχίζει εν πολλοίς τις ίδιες πρακτικές.
Το βασικό συμπέρασμα από την ανάγνωση των επτά αυτών δοκιμίων είναι ότι λύσεις για τον δημόσιο τομέα υπάρχουν, απλώς δεν μακροημερεύουν, επειδή οι πελατειακές επιδιώξεις των κομμάτων δεν τις αφήνουν να καρποφορήσουν. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε», γράφουν στο πρόλογό τους οι συγγραφείς, είναι στενά συνυφασμένες με τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στη χώρα, τις πελατειακές σχέσεις και την αγωνία περί πολιτικού κόστους που καταδυναστεύουν το κράτος, τη γραφειοκρατία που εμποδίζει την παροχή υπηρεσιών στον πολίτη και την υγιή επιχειρηματικότητα, τις ρητές και άρρητες αντιστάσεις πληθώρας πολιτικών στελεχών…».
Info
* «Από το Πανεπιστήμιο στη Δημόσια Διοίκηση», ένα ταξίδι με επιστροφή (συλλογικό), εκδ. Παπαζήση
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 17.5.2014