Η εξαίρεση φορολόγησης των εκλογικών αποζημιώσεων των δικηγόρων ανοίγει μια ακόμη τρύπα στο σουρωτήρι του ελληνικού φορολογικού συστήματος.
VΜια μεγάλη νίκη πέτυχε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), ανοίγοντας ξανά μια τρύπα στο πολύπαθο φορολογικό σύστημα· αυτό που πρέπει να είναι «απλό», «δίκαιο» κ.λπ. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών (και αυτό ψηφίστηκε με άσχετη τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές) οι αποζημιώσεις όσων εργασθούν για τη διενέργεια των εκλογών θα είναι αφορολόγητες, δηλαδή όπως ήταν παλιά πριν από το μνημόνιο. Το έλεγε η κυβέρνηση ότι θα μας γυρίσει πίσω στο 2009, αλλά δεν πιστεύαμε ότι με αυτό το ισχνό πλεόνασμα θα τα κατάφερνε τόσο γρήγορα.
Τη νίκη αυτή χαιρέτισε σεμνά στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Δημήτρης Βερβεσός (πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του ΔΣΑ), αλλά λίγες μέρες μετά εξεμάνη για το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης. Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών (10.5.2014) για την πρώτη Κυριακή προβλέπονται τα εξής «μεροκάματα»: 810 ευρώ για όσους μείνουν στον νομό τους· 990 ευρώ για όσους μετακινηθούν εκτός νομού· 1.080 ευρώ για όσους δουλέψουν Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη. Το ίδιο ποσό (1.080 ευρώ) προβλέπεται για όσους δουλέψουν σε κάποια νησιά που υπάρχουν συγκοινωνιακές δυσχέρειες. Για τη δεύτερη Κυριακή προβλέπονται τα ίδια· αν όμως σε κάποιους νομούς διενεργηθούν μόνο ευρωεκλογές θα πάρουν επιπλέον 450 ευρώ.
Ετσι ο αγωνιστής του ΔΣΑ πρότεινε στους συναδέλφους του να αυτοεξαιρεθούν από την κακοπληρωμένη αυτή δουλειά. Ο κ. Βερβεσός, απαντώντας σε κάποιους συναδέλφους του που έλεγαν ότι το μεροκάματο των 1.080 ευρώ αφορολόγητα είναι δύο μισθοί για κάποιους, έφερε το επιχείρημα «η ίδια η κυβέρνηση όρισε με τον 4194/13 την αμοιβή για τη χρονοχρέωση στα 80 (ευρώ την ώρα)». Αυτό το τελευταίο, καλόν είναι να το θυμάται ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων νομοθέτησε πέρυσι τον τιμοκατάλογο (σαν εξοχικής ταβέρνας ήταν) των δικηγορικών υπηρεσιών. Ενός καταλόγου ρύθμισης μύρια επιχειρήματα έπονται…
Το χειρότερο όμως είναι ότι οι «δομικές μεταρρυθμίσεις» όχι μόνο δεν προωθούνται αλλά αντιθέτως οπισθοχωρούμε. Με μικρές και αόρατες αποφάσεις υπουργών ροκανίζονται όλα τα μέτρα εξορθολογισμού του συστήματος· η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων (ασχέτως πώς ονομάζονται) είναι ένα από αυτά. Ας μην γκρινιάζουμε όμως. Η Ελλάδα ξαναγυρνά εκεί που πάντα επιθυμούσε. Στο 2009 των πολλών εξαιρέσεων. Βεβαίως το 2009 ήταν και έτος χρεοκοπίας, αλλά ποιος νοιάζεται; Κάθε φορέας που σέβεται τον εαυτό του και βρει μπόσικο υπουργό θα καταφέρνει να εξαιρείται μέχρι να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί και πάλι στο χείλος του γκρεμού.
Πώς το είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βασίλης Αλεξανδρής; «Η… διαδικασία θέσπισης αποσπασματικών και αλλεπάλληλων νομοθετικών μεταβολών καταδεικνύει όχι μόνον ελλείμματα στην ποιότητα της νομοθεσίας και της δημοκρατίας, αλλά εν προκειμένω την έλλειψη σεβασμού θεμελιωδών αρχών» (1.4.2014). Ας μην ανησυχούν οι δικηγόροι. Οι «αλλεπάλληλες αποσπασματικές νομοθετικές μεταβολές» δεν αφορούν την εξαίρεση φορολόγησης των αποζημιώσεών, αλλά τις αλλαγές «στον θεσμό της διαμεσολάβησης, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο (και όχι μόνο σε δικηγόρους, όπως ίσχυε) ν’ αποκτήσει την ιδιότητα του διαμεσολαβητή».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14.5.2014