Δεν μας χρειαζόταν σε περίοδο κρίσης τέτοιος πρόεδρος της Βουλής.
Κουίζ: αν οι βουλευτές κατά το Σύνταγμα βουλεύονται για το έθνος, ο πρόεδρος της Βουλής για ποιον βουλεύεται; Ως βουλευτής εκλεγμένος στον νομό Καστοριάς θα πίστευε κανείς ότι θα εκπροσωπούσε -κατά παρέκκλιση του Συντάγματος- τουλάχιστον τον νομό του. Λάθος! Απ’ ό,τι δείχνει η χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή, μάλλον βουλεύεται για το χωριό του.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, της πολυεπίπεδης κρίσης έμελλε να το δούμε κι αυτό: τον πρόεδρο της Βουλής να κατεβαίνει στο βήμα και να προωθεί το προσωπικό του αίτημα να παραμείνει αυτόνομος ο Δήμος Μακεδνών στην Καστοριά. Και είναι προσωπικό του αίτημα, διότι σχεδόν άπαντες στην Καστοριά -με πρώτη την αρμόδια Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ)- ζητούσαν δύο δήμους. Κι αυτό έγινε. Ο νομός Καστοριάς, τελικά, δεν θα έχει τέσσερις δήμους όπως ήθελε ο κ. Πετσάλνικος. Ευτυχώς, ο κ. Ραγκούσης δεν πτοήθηκε από κάποιους που δήλωναν ότι είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη» ή έστω στην Καστοριά.
Αναφέραμε ότι η απόφαση αυτή ικανοποίησε «σχεδόν» όλους στην περιοχή διότι, σύμφωνα με καταγγελίες που διατυπώθηκαν δημόσια στην Καστοριά, παραπονεμένος θα μείνει ο αδελφός του προέδρου της Βουλής που ήλπιζε να είναι υποψήφιος σ’ ένα δήμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. O δήμαρχος Μεσοποταμίας Καστοριάς, κ. Χαράλαμπος Σωτηριάδης, κατήγγειλε προ ημερών ανοιχτά τον κ. Πετσάλνικο για προσπάθεια καταστρατήγησης της διοικητικής μεταρρύθμισης, με μοναδικό στόχο να κάνει δήμο το χωριό του και υποψήφιο δήμαρχο τον αδελφό του. «Βαφτίζει ορεινό τον Δήμο Μακεδνών, ενώ είναι παραλίμνιος και κάτω από 10.000 κατοίκους και χρίζει τον αδερφό του υποψήφιο δήμαρχο!», είπε ο κ. Σωτηριάδης.
Δεν ξέρουμε αν οι καταγγελίες για τις πολιτικές φιλοδοξίες του αδελφού του είναι αληθινές. Εκλογές έρχονται τον Οκτώβριο και θα δούμε. Ομως, θα περίμενε κανείς σε περίοδο κρίσης ο πρόεδρος της Βουλής να έχει τη στοιχειώδη πολιτική ευπρέπεια να μην κάνει σημαία το χωριό του σε ό,τι αφορά τη σημαντικότερη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Ακόμη κι αν είχε δίκιο -που δεν έχει κανένα- θα περιμέναμε να τεκμηριώσει το αίτημά του με επιχειρήματα και όχι με ρήσεις πεζοδρομίου του στυλ «μαγκιά είναι να ακούς την κοινωνία και όχι τους τεχνοκράτες». Για όνομα του Θεού! Πρόκειται για τον δεύτερο πολιτειακό παράγοντα της χώρας. Αν δεν το θυμάται αυτός, κάποιος πρέπει να του το υπενθυμίσει, για να συμπεριφέρεται αναλόγως. Αντί να γίνεται τη μία φορά εκπρόσωπος της συντεχνίας των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής και την άλλη εκπρόσωπος του χωριού του, οφείλει να λειτουργεί στο ύψος της θέσης που του δόθηκε και να διαφυλάσσει το κύρος της.
Δεν μας χρειαζόταν σε περίοδο κρίσης τέτοιος πρόεδρος της Βουλής. Η παραίτησή του θα βοηθούσε τον τόπο και θα απελευθέρωνε τον ίδιο. Από τη στιγμή που αποφάσισε να μην ασκεί τον θεσμικό του ρόλο και θέλει να είναι εκπρόσωπος των συντεχνιών και του χωριού του, ας αρκεσθεί στο βουλευτικό του αξίωμα. Τότε, έστω κατά παράβαση του Συντάγματος, θα εκπροσωπεί το χωριό του. Διότι εδώ που φτάσαμε σε λίγο θα αναπολούμε τον κ. Σιούφα και τις τοιχογραφίες του.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 27.5.2010