Πριν αρχίσει το ματς...

on . Posted in Γενικά


Οσοι περάσουν από το Νέο Φάληρο τις ώρες που ο Ολυμπιακός έχει κάποιο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη μπορούν να θαυμάσουν την ελληνική ανεπάρκεια στη διαχείριση μεγάλων διοργανώσεων. Υπάρχει ένα γιγαντιαίο γήπεδο 40.000 θέσεων χωρίς πάρκινγκ. Τα αυτοκίνητα σταθμεύουν στον παραπλεύρως ειδικό χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ξεχειλίζουν σε όλους τους γύρω δρόμους. Παρκάρουν ακόμη και στην Ποσειδώνος, ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για να γίνει το κακό. Η Τροχαία το μόνο που κάνει είναι να υπηρετεί τους παράνομους. Βάζει κορδελάκια και κόκκινους κώνους που δεν προστατεύουν κανέναν και είναι απορίας άξιον πώς δεν θρηνήσαμε ακόμη θύματα εξαιτίας αυτής της παρανομίας...

Η μακέτα που φτιάχτηκε για την ανάπλαση του Βοτανικού δείχνει όμορφη. Το μεγαλεπήβολο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη μέση, κάποια κτίσματα για εμπορικές και αθλητικές χρήσεις και δεντράκια. Πολλά δεντράκια. Προβλέφθηκε μάλιστα κι ένας χώρος στάθμευσης με 450 θέσεις, εκ των οποίων οι 300 είναι υπόγειες. Οπότε μπορούμε κάλλιστα να φανταστούμε τη συνέχεια. Κάθε φορά που θα γίνεται κάποιο ματς τα αυτοκίνητα των 40.000 θεατών δεν θα ξεχειλίζουν μόνο στους παράπλευρους δρόμους, θα καταλαμβάνουν και το πάρκο. Εκεί, δηλαδή, που προβλέπεται πράσινο θα γίνει ένα απέραντο πάρκινγκ και η Τροχαία το μόνο που θα κάνει είναι να βάζει κορδελάκια κι εκείνους τους αντιαισθητικούς κόκκινους κώνους.

Μια μικρή αύξηση των θέσεων πάρκινγκ δεν θα έβλαπτε, αλλά και δεν θα έσωζε την κατάσταση. Από την άλλη, θα ήταν ανόητο να φτιαχτούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις στάθμευσης. Δεν μπορούν να γίνουν τόσο μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές οι οποίες θα χρησιμοποιούνται μόνο μερικές ώρες κάθε εβδομάδα.

Η μόνη λύση είναι η ολοκληρωμένη παρέμβαση από πλευράς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως η αυστηρή -διά ροπάλου- απαγόρευση στάθμευσης, κάτι που θα αποτρέπει τους φιλάθλους να κατεβάζουν τα αυτοκίνητά τους στο γήπεδο.

 

Ελπίζουμε, βέβαια, ότι μέχρι να φτιαχτεί το γήπεδο η Τροχαία θα αρχίσει να κάνει τη δουλειά της. Και στον Βοτανικό αλλά και στον Πειραιά. Και δουλειά της είναι να πατάσσει την παρανομία. Οχι να την υποβοηθά με κώνους και κορδελάκια.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 27.11.2010