Γενικά

Ο πόλεμος κατά της βλακείας

on . Posted in Γενικά

Κάποιος που «που δεν πιστεύει τίποτα, που είναι καχύποπτος, που δεν τους εμπιστεύεται και τους θεωρεί θρασείς και δειλούς» θα μπορούσε να ρωτήσει «γιατί πιστεύω ότι ο κ. Παντελής Θαλασσινός είναι εξωγήινος;

Το πλεονέκτημα «δημοκρατία»

on . Posted in Γενικά

Η φιλελεύθερη δημοκρατία νίκησε δύο ολοκληρωτισμούς και κυριάρχησε στον κόσμο όχι γιατί είναι αγαθή και χριστιανική, αλλά διότι, παρά τα αντιθέτου λεγόμενα, είναι αποτελεσματική.

Τα πάρτι σίγησαν

on . Posted in Γενικά

Για όσους αγαπούσαν πριν από την επιδημία το cocooning, τούτη η καραντίνα μοιάζει με Κυριακή. 

Το διάβασμα ως τιμωρία

on . Posted in Γενικά

Η ποινή σε πέντε εφήβους για ρατσιστικά γκράφιτι σε ιστορικό σχολείο ήταν να διαβάσουν 12 αντιρατσιστικά βιβλία και να γράψουν 12 εργασίες.

Ο μαύρος Δεκέμβρης του '44

on . Posted in Γενικά

 

 

Από το 1943 και μετά τα επιτελεία των μετέπειτα αντιμαχόμενων του εμφυλίου ασχολούνταν περισσότερο με την επόμενη μέρα του πολέμου, παρά με τους Γερμανούς κατακτητές.

Τα όρια του καπιταλισμού;

on . Posted in Γενικά

 

 

Η διαρκής επιτάχυνση των πάντων μπορεί να συναντήσει «κοινωνικούς φραγμούς», πριν καν προλάβει να συναντήσει τους «φυσικούς φραγμούς».

Εμείς, του '80 οι εκδρομείς...

on . Posted in Γενικά

Παλιά, στην εποχή μου, γινόταν συλλαλητήρια για ψύλλου πήδημα. Πηδούσε ο ψύλλος, ζηλεύαμε εμείς, και ρίχναμε μια διαδήλωση.

Η ωφέλιμη ελευθερία

on . Posted in Γενικά

Η ελευθερία είναι η δυνατότητα να βελτιώνουμε πράγματα διά άπειρων δοκιμών και λαθών, είναι μια μέθοδος εξέλιξης.

Η άβολη σχέση θρησκείας και επιστήμης

on . Posted in Γενικά

Ο φράχτης που χώριζε την εκκλησία με το εργαστήριο άρχισε να καταρρέει μόλις η θρησκευτική δεξιά διά του Τζορτζ Μπους και των νεοσυντηρητικών πήρε την εξουσία.

Οι περιπέτειες της γλώσσας

on . Posted in Γενικά

Το αυτονόητο είναι διαρκώς υπό αίρεση και επειδή όλα μεταφέρονται στην σφαίρα του συμβολικού, στην πραγματικότητα τίποτε δεν μπορεί να επιλυθεί.

Τέλος πάντων;

on . Posted in Γενικά

Η εσχατολογία έχει γίνει μόνιμη επωδός των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οχι μόνο των ελληνικών...

Περιμένοντας τον μεγάλο ηγέτη...

on . Posted in Γενικά

Το να περιμένει ένα μεγάλο ηγέτη μια κοινωνία για να βγει από τα αδιέξοδά της, είναι σαν να ευελπιστεί κάποιος ότι θα ζήσει από το ΛΟΤΤΟ.

Οταν το κράτος εκτίθεται

on . Posted in Γενικά

H ΔΕΘ δεν έχει πλέον ούτε ρόλο «εμποροπανηγύρεως». Είναι μια έκθεση που στήνεται από το κράτος για το κράτος.

Η εθνική μας ντόπα

on . Posted in Γενικά

Οι ελληνικές υποθέσεις ντόπινγκ δεν διακρίνονται μόνο από το θράσος που τις συνοδεύει, σαν αποκαλύπτονται. Διακρίνονται και από την ιδεολογική ντόπα που τις στηρίζει. Μια εθνικολαϊκή αντίληψη που θέλει τη μικρή (για το τίμια το συζητάμε) Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στα γήπεδα της οικουμένης.

Το βασικό κριτήριο της προόδου

on . Posted in Γενικά

Ναι, η πρόοδος δημιουργεί προβλήματα. Αλλά δεν συγκρίνονται με τα προβλήματα που είχε ο προ της βιομηχανικής εποχής κόσμος. Τουλάχιστον τώρα ζούμε αρκετά και προλαβαίνουμε να σκεφθούμε τα προβλήματα.

Ποιος σκάβει τους δρόμους;

on . Posted in Γενικά

Στους δρόμους βλέπουμε καταστάσεις πρώιμου καπιταλισμού. Ιδιωτικά συμφέροντα ξεσχίζουν δημόσιες υποδομές χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα, και πιθανώς χωρίς να πληρώνουν τίποτε.

Οι στεναχώριες των χορτάτων

on . Posted in Γενικά

Πολλοί διακατέχονται από νοσταλγία για τα «χρόνια εκείνα». Συνήθως πρόκειται για νοσταλγία της νιότης που σβήνει τις ρυτίδες του παρελθόντος.